gdje je konašenkov?

Putinovo 'lice specijalne vojne operacije' nestalo s ekrana

08.09.2023 u 15:33

Bionic
Reading

Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, danima propušta svoje svakodnevne novosti s prve crte bojišnice, zbog čega se mnogi pitaju gdje je i što mu se dogodilo

Rusko ministarstvo obrane obično svakodnevno održava brifinge koje vodi Konašenkov (57) i opisuje napredak onoga što Rusija naziva svojom 'specijalnom vojnom operacijom' u Ukrajini. Ruski mediji opisali su ga kao 'lice specijalne vojne operacije'.

Prema Agentstvu, istraživačkoj stranici pokrenutoj 2021., posljednji video s glasnogovornikom objavljen je na kanalu ministarstva obrane na Telegramu 1. rujna. Od tada se objavljuju samo novosti o ratu u tekstualnom formatu, piše Newsweek.

Razlog nedolaska Konašenkova nije naveden.

Publikacija je naglasila da je prethodno jednom zgodom bio odsutan četiri uzastopna dana, što je najduže vrijeme u kojem nije uspio održati brifing o ratu.

Prema lokalnim vijestima 116.ru, Konašenkov je bio šef odjela za informiranje i masovne komunikacije ministarstva obrane od 2017., a u lipnju 2022. predsjedničkim mu je dekretom dodijeljen vojni čin general pukovnika.

Agentstvo napominje da je Konašenkov održao brifing i 24. lipnja, kada je pokojni šef Wagner grupe Jevgenij Prigožin vodio neuspjelu pobunu protiv vrha Kremlja, zahtijevajući ostavke ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova.

Konašenkov je pod sankcijama Ukrajine i Europske unije. Ukrajina je rekla da je on odgovoran 'za manipuliranje informacijama i širenje dezinformacija o ruskim vojnim akcijama u Ukrajini'.

Igor Konašenkov Izvor: Društvene mreže / Autor: Ministarstvo obrane Rusije

'Promicao je pozitivan stav prema ruskoj neizazvanoj vojnoj agresiji na Ukrajinu, aneksiji Krima i akcijama separatista u Donbasu, pristrano je prikazivao situaciju u Ukrajini i širio dezinformacije o ukrajinskim i zapadnim aktivnostima', navodi se te dodaje:

'Stoga je odgovoran za aktivnu potporu ili provedbu radnji ili politika koje potkopavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine.'