RAT U UKRAJINI

Nastavljena ruska ofenziva, glavni napadi usmjereni na Luhansk i Donjeck

09.07.2022 u 17:13

Bionic
Reading

Ukrajinski branitelji borili su se u subotu protiv ruskih snaga na nekoliko bojišta, rekli su dužnosnici, iako je ruska ofenziva nastavljena smanjenim intenzitetom nakon osvajanja gradova Sjeverodoneck i Lisičansk u Donbasu, a rusko ministarstvo obrane tvrdi da je su ponovno uništili skladište zapadnog oružja.

U raketnom napadu na sjeveroistočni Harkiv ranjena su tri civila, rekao je guverner, iako se čini da su glavni ruski napadi usmjereni na Luhansk i Donjeck.

Te dvije pokrajine, čije su dijelove držali proruski separatisti prije početka sukoba u Ukrajini u veljači, čine istočnu industrijsku regiju Donbas.

Ukrajinski dužnosnici izvijestili su o raketnim udarima u obje pokrajine u subotu, a britansko ministarstvo obrane priopćilo je da Moskva okuplja rezervne snage iz cijele Rusije blizu granice s Ukrajinom.

Regionalni guverner Donjecka Pavlo Kirilenko objavio je na Telegramu da je ruski projektil pogodio Družkivku, grad iza crte bojišnice, dodavši da su granatirani i drugi naseljeni dijelovi.

Guverner Luhanska Serhij Hajdaj rekao je na Telegramu da ruske snage "pucaju duž cijele crte bojišnice", iako je naknadni ukrajinski protunapad, koji je pogodio skladišta oružja i streljiva, prisilio Moskvu da zaustavi svoju ofenzivu.

Rusija, koja je prošli tjedan preuzela kontrolu nad Luhanskom, poriče da cilja civile.

Guverner Harkiva Oleh Sinehub objavio je na Telegramu da su, osim raketnog napada, borci odbili dva ruska napada u blizini Dementivke, mjesta između Harkiva i granice s Rusijom.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da ruske snage pogodile dvije "baze stranih plaćenika raspoređene blizu Harkiva".

Ministarstvo tvrdi da su ruske snage pogodile hangar s uskladištenim američkim topničkim sustavom M777 howitzer blizu sela Časiv Yar u Donjeckoj regiji, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva Igor Konašenkov.

Također je rekao da su oborena dva ukrajinska zrakoplova Su-25 u južnoj regiji Mikolajiv, te da su uništili skladišta streljiva i vojne opreme u Mikolajivu te u istočnim regijama Dnjipro i Donjeck.

Konašenkov je dodao da su deseci ukrajinskih vojnika ubijeni u topničkim i raketnim napadima.

Proruske snage na teritoriju samoproglašene Narodne Republike Donjeck (DPR) objavile su da su tri osobe poginule, a 17 ih je ranjeno u posljednja 24 sata u ukrajinskom granatiranju 10 lokacija.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti informacije s bojišta.

Agencija Reuters dodaje da su Sjedinjene Američke Države i Kina intenzivirale kontakte u trenutku kad je zapad fokusiran na rusku invaziju na Ukrajinu.

Američki državni tajnik Antony Blinken i kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi održali su na indonezijskom otoku Baliju prve razgovore od listopada.

Blinken je izrazio zabrinutost zbog Ukrajine i pritiskao Wanga jer Peking prešutno podržava invaziju Moskve na svog susjeda i pozvao ga da se distancira od Rusije dan nakon što se najviši diplomat Kremlja suočio sa salvom zapadnih kritika na razgovorima skupine G20.

"Ovo je doista trenutak u kojem svi moramo ustati, kao što smo čuli od svake zemlje u G20, da osudimo agresiju i zahtijevamo, između ostalog, da Rusija omogući pristup hrani koja je zapela u Ukrajini", rekao je Blinken.