VANJSKOPOLITIČKA INICIJATIVA

Putin želi euroazijsku uniju

04.10.2011 u 13:22

Bionic
Reading

Ruski premijer Vladimir Putin želi bivše sovjetske republike okupiti u euroazijsku uniju, piše u članku kojim Putin obrazlaže svoju prvu vanjskopolitičku inicijativu, pripremajući se za povratak u Kremlj kao idući ruski predsjednik

Nova bi unija počivala na postojećoj carinskoj uniji s Bjelorusijom i Kazahstanom koja će od iduće godine ukloniti sve prepreke trgovini i kretanju kapitala i radne snage između te tri zemlje.

'Nećemo stati na tome i postavljamo ambiciozan cilj: postići još veću razinu integracije u euroazijsku uniju', napisao je Putin u članku koji će u utorak izaći u listu Izvestija.

Putin je prošli mjesec najavio kako će se natjecati na predsjedničkim izborima u ožujku 2012, a sudeći po trenutačnoj popularnosti, na njima će i pobijediti.

Nova inicijativa objavljena je u trenutku kad se Rusija približava kraju 18-godišnjih pregovora sa Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO).

U svojem je tekstu Putin otvoreno izrazio skepsu u vezi s tom organizacijom.

'Proces traženja novih globalnih razvojnih modela za razdoblje poslije krize veoma je otežan. Na primjer, krug pregovora iz Dohe (međunarodni trgovinski razgovori) praktički stoji. U WTO-u postoje objektivne poteškoće', napisao je.

Putin je 2009. uzdrmao ruski pokušaj da uđe u WTO kad je najavio će Rusija osnovati carinsku uniju s Bjelorusijom i Kazahstanom. I ovu novu inicijativu morat će objasniti članicama WTO-a.