ZAKON O IZDAJI

Putin uvodi cenzuru po uzoru na Staljina

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.12.2008 22:02
  • Objavljeno 17.12.2008 u 22:02
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prijedlog novog zakona koji podupire premijer Vladimir Putin pruža ruskim vlastima mogućnost da svakog kritičara vlade označe kao izdajnika, što su aktivisti za ljudska prava ocijenili zastrašujućim povratkom u vrijeme sovjetskog diktatora Josifa Staljina

MOSKVA - Prijedlog, koji bi uskoro trebao postati zakonom, proširuje definiciju izdaje na djela kojima se nanosi šteta ustavnom poretku, suverenosti i teritorijalnoj cjelovitosti Rusije što će, prema tumačenju aktivista, u konačnici omogućiti vlastima da svako djelo protiv države protumače kao izdaju, zločin koji se kažnjava zatvorskom kaznom u trajanju do 20 godina.

Provladini krugovi tvrde da će novi zakon učvrstiti postojeći, navodeći kako sad tužiteljstvo ima problema u dobivanju osuda zbog nejasnoća u definiciji državne izdaje, koja se danas odnosi na djela koja ugrožavaju vanjsku sigurnost zemlje odavanjem informacija "stranim organizacijama".

Kao primjer navode nevladine organizacije koje se po sadašnjim odredbama o izdaji ne smatraju "stranim organizacijama", pa se osoba koja oda državnu tajnu NGO-u ne može smatrati izdajnikom. Ruska vlada nebrojeno je puta optuživala strane obavještajne agencije za zloporabu NGO-a kao paravana za širenje disidentskih ideja.

Novi prijedlog stavlja nevladine organizacije, čije je sjedište u nekoj drugoj zemlji, ali u Rusiji imaju ured, na popis institucija kojima se ne smiju odavati državne tajne.

Aktivisti smatraju kako će novi zakon katapultirati rusko pravosuđe natrag u doba Staljinovih čistki i nazivaju ga "zakonodavstvom u duhu Staljina i Hitlera", upozoravajući kako će neprecizan tekst zakona omogućiti vlastima široko tumačenje izdaje i progon osoba koje surađuju s međunarodnim organizacijama za ljudska prava, čak i do mjere da se na udaru mogu naći građani koji žele podići tužbu pred Europskim sudom za ljudska prava, što se u Rusiji provodi kroz NGO-e.

 


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi