ŽIV I ZDRAV

Putin 'uskrsnuo', pa naredio Sjevernoj floti punu spremnost

16.03.2015 u 11:44

Bionic
Reading

Vrhovni zapovjednik ruskih oružanih snaga, predsjednik Vladimir Putin, naredio je punu borbenu spremnost Sjeverne flote ruske mornarice i padobranskih postrojbi u sklopu iznenadnih provjera, izjavio je u ponedjeljak ministar obrane Sergej Šojgu, a prenose ruski mediji

Šojgu je rekao da je Rusija suočena s novim prijetnjama sigurnosti koje je obvezuju da ojača svoju vojnu moć i vojne sposobnosti.

'Novi izazovi i prijetnje vojnoj sigurnosti zahtjevaju da oružane snage dalje jačaju svoje vojne sposobnosti. Posebna pozornost mora se posvetiti strateškim formacijama na Sjeveru', kazao je ministar.

Iznenadna provjera borbene spremnosti obuhvatit će 38.000 vojnika, 41 ratni brod, 15 podmornica i 110 zrakoplova i helikoptera.


'Glavni cilj provjere je procijeniti sposobnosti Sjeverne flote za ispunjavanje zadaća glede vojne sigurnosti Rusije na Arktiku', istaknuo je Šojgu.

Napetosti između Rusije i Zapada na najvišoj su razini od Hladnog rata zbog krize u Ukrajini.

Zapad i Kijev optužuju Rusiju da oružjem i ljudstvom opskrbljuje proruske separatiste na istoku Ukrajine koji se bore protiv vladinih vojnika.

Inače, ruski dužnosnici već gotovo dva tjedna niječu medijska nagađanja da se predsjednik Vladimir Putin razbolio, pošto je naglo otkazano njegovo sudjelovanje na dva događaja, a društvenim mrežama počela kolati nagađanja što mu je, pa je u petak je Kremlj priopćio da je danas primio predsjednika vrhovnog suda i da će se u ponedjeljak sastati s kirgistanskim predsjednikom.


Putina nema u javnosti od sastanka 5. ožujka s talijanskim premijerom Matteom Renzijem. Njegov izostanak iz javnog prostora počeo je izazivati pitanja poto je srijedu iznenada odgođen njegov posjet Kazahstanu, a tamošnji je visoki dužnosnik 'otkrio' da se Putin razbolio. No, Putin se u ponedjeljak uredno pojavio u javnosti na konferenciji za novinare s kazahstanskim predsjednikom Almazbekom Atambajevom u Sankt Peterburgu, javljaju ruski mediji.

Dvojica čelnika počela su razgovore, a očekuje se da će razmotriti daljnje unapređenje suradnje između Rusije i Kirgistana i to prije svega na područjima trgovine i ulaganja, energetike i kulture.

Njegov 'nestanak', nakon što je iznenada odgodio sastanak s čelnicima Kazahstana i Bjelorusije, iznjedrio je mnoge teorije: od bolesti, toga da mu je ljubavnica rodila dijete pa čak i njegove smrti.

'Upravo me Vladimir Vladimirovič provozao, sam je bio za volanom, sve zato da bi bilo manje tračeva', rekao je Atambajev na početku sastanka. 'Ruski predsjednik ne samo da hoda nego i vozi ...', istaknuo je dodajući da to govori radi novinara kako bi utihnule razne glasine.

Putin je slušao Atambajeva smješkajući se i kimajući glavom, a zatim je dodao: 'Bilo bi dosadno bez tračeva'.

Ovo nije prvi puta da su se pojavila nagađanja o Putinovu zdravlju. Krajem 2012. otkazao je i odgodio nekoliko putovanja u inozemstvo što je dovelo do spekulacija da njegovo zdravlje ne može podnijeti dugo avionsko putovanje. Prije toga, 2010. iako prekriveno šminkom, njegovo je lice izgledalo kao da prošlo tretman zatezanja. Tada je rečeno da je samo umoran te da je to posljedica 'slabog osvjetljenja'.