žestoke borbe

Putin potvrdio: Ukrajina je pokrenula protuofenzivu, ali bez uspjeha

09.06.2023 u 17:43

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak na konferenciji u Sočiju da je Ukrajina započela svoju očekivanu protuofenzivu protiv ruskih snaga, ali bez uspjeha.

'Počela je ofenziva Oružanih snaga Ukrajine. O tome svjedoči korištenje strateških rezervi. Ukrajinske trupe nisu postigle svoje ciljeve ni u jednom sektoru - zahvaljujući hrabrosti ruskih vojnika, pravilnoj organizaciji trupa', navodno je rekao Putin.

Ove tvrdnje nisu neovisno provjerene.

Ruski dužnosnici i blogeri tvrde da je ukrajinska vojska pokrenula napade na ruske snage u ključnoj južnoj regiji Zaporižja, prenosi BBC.

Tvrde da ukrajinske trupe, potpomognute tenkovima, topništvom i dronovima, pokušavaju drugu noć zaredom napredovati južno od grada Orihiva.

Visoki dužnosnik ukrajinske obrane rekao je da je neprijatelj u 'aktivnoj obrani'.

Nekoliko vojnih stručnjaka reklo je da će žarište dugo očekivane ukrajinske protuofenzive biti Zaporižja. Tvrde da Kijev pokušava vratiti pristup Azovskom moru, pokušavajući podijeliti ruske snage u regiji u dvije odvojene skupine.

To ne samo da bi oslabilo rusku borbenu sposobnost, već bi također eliminiralo kopneni most prema Krimu, južnom poluotoku koji je Rusija nezakonito anektirala 2014.

Ukrajina je mjesecima planirala protuofenzivu, ali je željela što je duže moguće obučavati trupe i obnavljati zalihe ​​naprednom vojnom opremom koja je stizala od zapadnih saveznika.

Ukrajinska vlada namjerno malo govori o svojim planovima, ali ukrajinske snage sada 'ispituju' jačinu ruskih položaja na nekoliko točaka duž crte bojišnice, tražeći znakove slabosti.

U međuvremenu, ruski napadi na Ukrajinu se nastavljaju. Tijekom noći lansirala je nove krstareće rakete i bespilotne letjelice, pri čemu su krhotine koje su padale ubile najmanje jednu osobu u Žitomiru, zapadno od glavnog grada Kijeva.

Ukrajina je objavila u petak da se vode žestoke borbe u istočnoj regiji Doneck, a glasnogovornik vojske rekao je da su ukrajinske snage napredovale u blizini razorenog grada Bahmuta.

'Situacija je napeta na svim područjima fronte', rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar u aplikaciji Telegram za razmjenu poruka.

'Neprijatelj nastavlja svoje glavne napore usmjeravati u smjeru Limana, Bahmuta, Avdiivke i Marinke, žestoke borbe se nastavljaju', dodala je. Maliar je rekla da ukrajinske snage odbijaju ruske napade. Reuters nije mogao provjeriti stanje na bojištu.

Poplava u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Sergij Čerevati, glasnogovornik ukrajinskog istočnog vojnog zapovjedništva, rekao je da su ukrajinske snage napredovale 1,2 kilometra u blizini Bahmuta u posljednja 24 sata.

'Iskoristili smo neprijateljske mjere rotacije i činjenicu da jedinice koje su ušle ne poznaju područje u potpunosti i nisu uspjele izvršiti odgovarajuće izviđanje i koordinaciju. Napali smo. Već nekoliko dana napadamo', rekao je Čerevati za ukrajinsku televiziju. 

U proteklih nekoliko dana, ukrajinske snage napreduju na rubovima Bahmuta, s ciljem da okruže razoreni istočni grad nad kojim su ruske snage preuzele kontrolu u svibnju.