uskoro dostupno

Putin: Rusija je blizu stvaranja cjepiva protiv raka

14.02.2024 u 19:13

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da su ruski znanstvenici blizu stvaranja cjepiva protiv raka koje bi uskoro moglo biti dostupno pacijentima

Putin je rekao na moskovskom forumu o tehnologijama budućnosti da su ruski znanstvenici "vrlo blizu stvaranja takozvanih cjepiva protiv raka i imunomodulatornih lijekova nove generacije".

"Nadam se da će se uskoro učinkovito koristiti kao metode individualne terapije", dodao je.

Putin nije precizirao na koje bi vrste raka ta cjepiva djelovala niti na koji način.

Brojne zemlje i tvrtke rade na cjepivima protiv raka.

Prošle je godine vlada Ujedinjenog Kraljevstva potpisala sporazum s njemačkom tvrtkom BioNTech o pokretanju kliničkih ispitivanja koja pružaju "personalizirano liječenje raka", s ciljem dosezanja 10.000 pacijenata do 2030.

Farmaceutske tvrtke Moderna i Merck & Co razvijaju eksperimentalno cjepivo protiv raka za koje je studija u srednjem stadiju pokazala da smanjuje za pola nakon tri godine liječenja mogućnost povratka ili smrti od melanoma, najsmrtonosnijeg raka kože.

Trenutno postoji šest licenciranih cjepiva protiv humanog papiloma virusa (HPV) koji uzrokuje više vrsta raka, uključujući i rak vrata maternice, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, kao i cjepiva protiv hepatitisa B (HBV), koji može dovesti do raka jetre.

Tijekom pandemije covida-19, Rusija je razvila vlastito cjepivo Sputnjik V protiv koronavirusa i prodala ga je brojnim zemljama, iako je u zemlji naišla na široko rasprostranjeno protivljenje javnosti cijepljenju.

Sam Putin je rekao da je cijepljen Sputnjikom, pokušavajući uvjeriti ljude u njegovu učinkovitost i sigurnost.