vježba 'zapad'

Putin prisustvuje iskakanju padobranaca u sklopu ratnih igara

18.09.2017 u 20:40

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je na udaljeni vojni teren za obuku u ponedjeljak kako bi prisustvovao iskakanju vojnih padobranaca, dio ruskih najvećih vojnih vježbi od 2013., koje Zapad prati sa zabrinutošću

Dužnosnici NATO-a kažu da prate ratne igre "Zapad-2017" sa "smirenošću i povjerenjem", no mnogi su uznemireni  zbog onoga što smatraju provjerom sposobnosti ratovanja protiv Zapada. Rusija kaže da vježbe imaju samo obrambeni karakter.

Rusko ministarstvo obrane u ponedjeljak je priopćilo da će u sklopu padobranskih vježbi na vojnom prostoru u lenjingradskoj regiji skočiti 450 padobranaca te biti spušteno devet oklopnih vozila s vojnih transportnih zrakoplova, demonstracija vojne moći  koju vjerojatno neće prenositi državna televizija.

Putin, vrhovni zapovjednik ruskih oružanih snaga, često se pojavljivao na takvim događajima u prošlosti, koristeći se njima da među Rusima ojača svoj imidž čvrstog branitelja nacionalnih interesa na svjetskoj pozornici.

Ruski vođa zasad još nije rekao hoće li se natjecati za četvrti predsjednički mandat u ožujku, no u javnosti se očekuje da to učini.

Kad se padobranci i njihova oklopna vozila prizemlje iza linija njihovih simuliranih neprijatelja, njihova će zadaća biti ratovanje protiv "ilegalnih oružanih formacija", kako to kaže rusko ministarstvo obrane te uništiti njihovu vitalnu infrastrukturu i zapovjedne centre.

  • +44
Vladimir Putin Superman Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ratne igre "Zapad 2017" počinu 20. rujna i održavaju se u Bjelorusiji, zapadnoj Rusiji i ruskoj enklavi Kalinjingradu. Moskva kaže da sudjeluje blizu 13.000 ruskih i bjeloruskih vojnika te oko 70 zrakoplova i helikoptera.

U vojnim vježbama sudjeluje 250 tenkova, 10 brodova i raznih raketnih i topničkih sustava.