PODUZET ĆE NEKE MJERE

Putin prijeti Ukrajini ako nastavi približavanje EU-u

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da carinska unija, u koju ulaze Rusija, Kazahstan i Bjelorusija, razmišlja o donošenju 'zaštitnih mjera' ako Ukrajina i Europska unija (EU) potpišu ugovor o pridruživanju

'Ako naši susjedi Ukrajinci krenu u liberalizaciju carinskog režima s EU-om, zemlje carinske unije morat će razmisliti o zaštitnim mjerama', kazao je Putin. Istaknuo je da će u slučaju liberalizacije postojećeg carinskog režima između Europske unije i Ukrajine, na ukrajinsko tržište ući jeftiniji europski proizvodi, što će negativno djelovati na ukrajinske, ali i na ruske proizvođače.

'Takva situacija naše proizvođače mogla bi dovesti u vrlo teško stanje', rekao je Putin. Inače, Rusija je prošlog tjedna upozorila Ukrajinu da će u slučaju potpisivanja ugovora o pridruživanju s EU-om postrožiti kontrolu ukrajinske robe na granici dviju zemalja. Poznato je da Rusija godinama pokušava uvjeriti Ukrajinu da odustane od europskih ambicija i da se pridruži carinskoj uniji u kojoj se trenutačno nalaze Rusija, Kazahstan i Bjelorusija. S druge strane, Ukrajina, bivša republika Sovjetskog Saveza, nada se da će u studenom potpisati ugovor o pridruživanju s Europskom unijom.