SENZACIJA IZ MOSKVE

Putin: 'Pomilovat ću Hodorkovskog'!

19.12.2013 u 14:28

Bionic
Reading

Nakon prilično mlake četverosatne sjednice u Moskvi - prava medijska bomba: ruski predsjednik Vladimir Putin danas je objavio da će pomilovati oligarha Mihaila Hodorkovskog. Svrgnuti naftni tajkun već deset godina robija u Sibiru zbog gospodarskog kriminala, a na Zapadu ga se smatra političkim zatvorenikom

'Deset godina je ozbiljan rok', kazao je Putin objasnivši da mu je Hodorkovski poslao molbu za pomilovanje i da će je ispuniti 'u najbližoj budućnosti'.

Ruski predsjednik očito je ozbiljno naumio osvojiti Nobelovu nagradu za mir, za koju je nedavno nominiran zbog uloge u sirijskom ratu. Nakon vijesti o pomilovanju pripadnica skupine Pussy Riot i prosvjednika s trga Bolotnaja sada je osobno objavio da oprašta tajkunu kojeg se početkom stoljeća smatralo njegovim najmoćnijim neprijateljem.

U deset godina režim je protiv Hodorkovskog, najbogatijeg Rusa do uhićenja, podigao nekoliko optužnica i stalno mu produljivao rok iza rešetaka, a njegov je sumnjivo stečen naftni imperij u međuvremenu raskomadan i renacionaliziran. Pritom se čitavo desetljeće pisalo o gotovo antipodskoj netrpeljivosti između Putina i Hodorkovskog. Tijekom jedne od prošlih godišnjih presica Putin je, između ostaloga, sugerirao da se Hodorkovskog sumnjiči i za organiziranje ubojstva te se pozvao na rusku izreku 'lopov treba sjediti u zatvoru'.

Sada ruski čelnik objašnjava da se na pomilovanje odlučio 'iz humanitarnih razloga'. Hodorkovskom je, kaže, bolesna majka.

Zanimljivo je da advokati najpoznatijeg ruskog zatvorenika ne znaju ništa o navodnoj pismenoj molbi Hodorkovskog Putinu.

Kao i u slučaju Pussy Riot, pomilovanje autokratskog predsjednika stiže na samom isteku kazne: Hodorkovski je trebao biti pušten u kolovozu 2014. godine, premda u njegovom slučaju nije bilo isključeno da će vlasti otvarati nove optužnice kako bi ga se držalo iza rešetaka.