RUSKI 'JASTREB'

Putin obećao uravnoteženu vanjsku politiku i kritizirao Zapad

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 18.10.2011 11:28
  • Objavljeno 18.10.2011 u 09:33
Vladimir Putin

Vladimir Putin

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Ruski premijer Vladimir Putin u ponedjeljak je u televizijskom intervjuu obećao da će nastaviti 'uravnoteženu' vanjsku politiku nakon planiranog povratka u Kremlj na predsjedničkim izborima u ožujku iduće godine te kritizirao Zapad da nanosi štetu Rusiji pripisujući joj 'imperijalističke ambicije'

Na pitanje zašto ga na Zapadu smatraju 'jastrebom', Putin je lakonski odgovorio da je jastreb 'dobra ptica' te dodao da će Rusija 'nastaviti voditi uravnoteženu vanjsku politiku kao u prošlosti'.

'Kao i ranije, vodit ćemo uravnoteženu politiku, usmjerenu stvaranju povoljnih uvjeta za razvoj Rusije. To znači da želimo imati dobrosusjedske odnose, prijateljske odnose sa svim našim partnerima', kazao je Putin u intervjuu emitiranom na tri glavna ruska TV kanala.

Upitan o svom prijedlogu za stvaranje euroazijske unije s nekim državama bivšeg SSSR-a i za optuživanje Rusije zbog 'imperijalizma', Putin je kritizirao Europu i SAD.

'Mi ne govorimo o vraćanju Sovjetskog Saveza: Rusija u tome danas ne vidi svoj interes', rekao je.

Europska unija ima stupanj integracije kakvom se bivši 'Sovjetski Savez mogao samo nadati', a proces integracije u tijeku je i oko Sjedinjenih Država, istakao je Putin, dodajući da 'oni mogu učiniti sve i nema problema, ali kada smo mi u pitanju, to se zovu imperijalne ambicije'.

'Mogu reći da su ti kritičari očito zlonamjerni: gledajte svoja posla, borite se protiv inflacije, protiv duga i protiv pretilosti', poručio je.

Putin je također neizravno kritizirao politiku SAD-a kao 'svjetskog policajca'.

Vladimir Putin je na kongresu svoje stranke Jedinstvena Rusija (JR) 24. rujna najavio svoju namjeru da postane predsjednik nakon izbora u ožujku 2012, na kojima će gotovo sigurno pobijediti u nedostatku stvarne oporbe, istisnute tijekom njegova dva mandata u Kremlju (2000-2008).

Putin je u intervjuu ustvrdio da ruski građani i dalje mogu birati na izborima, odbacujući ocjene da najava njegova povratka u Kremlj znači da je ishod glasanja unaprijed određen.

'Običan građanin i dalje ima izbor', kazao je ruski čelnik.

Analitičari ocjenjuju da 'obnavljanje odnosa' Washingtona i Moskve može doći u pitanje povratkom Putina na dužnost ruskog predsjednika.

Putin je u dva mandata bio predsjednik Rusije (2000-2008) na čelu stranke Jedinstvena Rusija. Sadašnji predsjednik Dmitrij Medvedev vodit će listu JR-a na parlamentarnim izborima 4. prosinca.

'Jedinstvena Rusija mora ostati dominantna politička snaga u zemlji i u Dumi (parlament)', rekao je Putin, naglasivši da će to omogućiti stabilnu vladu i nastavak sadašnje ruske politike.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!