DUŽ ZAPADNE RUSIJE

Putin naredio test borbene spremnosti vojske!

26.02.2014 u 15:26

Bionic
Reading

Prema posljednjim informacijama, ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je hitnu vojnu vježbu za testiranje borbene spreme oružanih snaga u cijeloj zapadnoj Rusiji u srijedu, javljaju novinske agencije. 'U skladu s nalogom predsjednika Ruske Federacije, sile zapadnog vojnog okruga su u stanju pripravnosti', prenosi Interfax izjavu ministra obrane Sergeja Shoigua

'Mi svakako, očito, želimo imati odgovarajuće znanje o svim aktivnostima ruskih snaga', kazao je britanski ministar obrane Philip Hammond i dodao kako Velika Britanija apelira da Ukrajina pomiri unutarnje razlike i sama odredi svoju budućnost bez vanjskih utjecaja.
Rusija pak poduzima mjere kako bi osigurala objekte i arsenal koji ima u Ukrajini za svoju crnomorsku flotu, javlja RIA.

Ukrajina: Napetosti u Sevastopolju

Dva oklopna vozila parkirana su u utorak u Sevastopolju, proruskom gradu na jugu Ukrajine, gdje je 500-tinjak prosvjednika tražilo imenovanje ruskog predstavnika na čelo gradske uprave. Skupina stanovnika ukrajinskog poluotoka Krima okupila se i danas uzvikujući da su prosvjednici u Kijevu 'banditi koji pokušavaju sastaviti novu vladu'. Uzvikuju: 'Rusijo, spasi nas!', a ruske zastave obješene su na zgradi Vrhovnog suda. Kako javlja Russia Today, prosvjednici su blokirali ulaz u zgradu parlamenta na Krimu.

Jedno je oklopno vozilo bilo na području glavnog stožera ruske Crnomorske flote, a druga u središtu grada, javlja AFP.

Glasnogovornik ruske Crnomorske flote nije želio komentirati pojavu oklopnih kola, dok mjesni mediji tvrde da su ona ondje zbog mogućih terorističkih napada.

Oko 500 proruskih prosvjednika okupilo se u utorak u središtu grada zahtijevajući imenovanje Alekseja Čalija za gradonačelnika.

U nedjelju se okupilo oko 10.000 ljudi na poziv proruskog pokreta kako bi prosvjedovali protiv 'fašista' koji su stupili na vlast u Kijevu prošlog vikenda.

Sevastopolj je nalazi na zapadnoj obali Krima koji je u Sovjetskom Savezu pripadao Rusiji, a zatim je 1954. pripojen Ukrajini. Ondje vlada jako prorusko raspoloženje.

Turčinov - šef oružanih snaga

Vršitelj dužnosti predsjednika Ukrajine Oleksander Turčinov je preuzeo dužnost šefa oružanih snaga, stoji u dekretu objavljenom na internetskim stranicama predsjednika Ukrajine, javlja Reuters.

Privremeni ministar unutarnjih poslova je rekao kako je elitna policijska jedinica Berkut, posebno omražena među prosvjednicima u Ukrajini i koja je kriva za smrt prosvjednika, raspuštena.

Arsen Avakov je rekao kako će dodatni detalji biti dani na sastanku u četvrtak.

Također, u tijeku je pretres Janukovičevih predsjedničkih ureda i ukrajinske Nacionalne banke, izvještava Reuters. Pregledavaju se svi poslovi sklopljeni pod Janukovičem kao dokaz korupcije, kazao je vršitelj dužnosti glavnog tužitelja.