BEZ KORUPCIJE

Putin najavio 'novo gospodarstvo' u Rusiji

30.01.2012 u 13:24

Bionic
Reading

Ruski premijer Vladimir Putin, koji je na vlasti već 12 godina i kandidat je na predsjedničkim izborima u ožujku, obećao je u ponedjeljak 'novo gospodarstvo' u Rusiji, priznavši da ga danas nagriza korupcija i da nije baš privlačno za investitore

'Rusija si ne može dopustiti da ima gospodarstvo koje ne jamči ni stabilnost, ni neovisnost, ni blagostanje. Treba nam novo gospodarstvo', piše u seriji prijeizbornih napisa u gospodarskom dnevniku Vedomostima.

Vodeći ruski političar, koji je sučeljen s valom prosvjeda zbog nepravilnosti na parlamentarnim izborima u prosincu, priznao je da zemlju nagriza 'sustavna' korupcija, da poduzetnička klima 'ne zadovoljava' te da je ovisnost o izvozu sirovina 'nedopustiva'.

'U odnosu na konkurenciju, naša je zemlja puno manje privlačna za ulagače. Bilježimo velik odljev kapitala', upozorio je Putin, predsjednik od 2000. do 2008. i sadašnji premijer.

'Glavni problem je nedovoljna transparentnost, izostanak kontrole društva nad javnim dužnosnicima, carinom, poreznim službama, pravosudnim sustavom i redarstvenim snagama'.

'Riječ je o sustavnoj korupciji, ako stvari nazovemo pravim imenom', dodao je.

Putin je usto priznao da, usprkos reformama 'koje se provode zadnjih godina' na inicijativu predsjednika Dmitrija Medvedeva, nije ostvaren 'važniji pomak' da bi se 'popravila poslovna klima'.

U komentaru na taj napis uredništvo lista žali što Putin ne dovodi gospodarske probleme u vezu s nužnom političkom reformom: 'Putin je institucijsku reformu spomenuo samo jednom, kada je govorio o potrebi privlačenja kapitala.'

'A što je on (Putin) činio sve ove godine?', pita se dnevnik.