KAKO TO RADE RUSI

Putin kritizirao japansku reakciju na Fukushimu

30.04.2011 u 19:49

Bionic
Reading

Ruski premijer Vladimir Putin kritizirao je u subotu Japan i njegovu sporu reakciju na nuklearnu katastrofu u Fukushimi te izgradnju nuklearnih reaktora u trusnim područjima

Putin sudjeluju na sastanku ruske nuklearne industrije u gradu Penza, 630 km južno od Moskve.

Japanski nuklearni reaktor Fukushima Daiichi prvo ja zadesio jaki potres i tsunami 11. ožujka i izazvao najgoru svjetsku nuklearnu krizu nakon Černobila 1986. kad je iz teško oštećenih reaktora počela istjecati radijacija.

Ruski premijer ocijenio je u subotu da je glavna greška u Japanu što stručnjaci nisu na vrijeme pronašli i dopremili rezervne izvore energije potrebne za hlađenje centrale.

Japanci su uključili rezervne generatore, koje je zatim pogodio tsunami i uništio ih, rekao je Putin istaknuvši kako su trebali 'pravovremeno priključiti prijenosne izvore energije iz drugih dijelova zemlje, a budući da to nisu učinili na vrijeme, počeli su problemi'.

Putin je u pitanje doveo i japansku odluku o izgradnji nuklearnih centrala u područjima posebno izloženim rizicima potresa.

'Što se Japanaca tiče, oni su u posebnoj situaciji. Ne znam zašto, to je njihova odluka, ali grade reaktore u seizmološki opasnim zonama...', rekao je Putin.

Za razliku od japanskih, istaknuo je kako ruski nuklearni reaktori rade bez vanjskih izvora snabdijevanja strujom tri dana, što je dovoljno za poduzimanje mjera. Podsjetio je da Rusija planira udio atomske u ukupnoj energiji povećati sa sadašnjih 16 na 25 posto