NOĆNA ŠOK TERAPIJA

Putin iznenada digao 160 tisuća vojnika na vježbu

15.07.2013 u 17:50

Bionic
Reading

U noći s petka na subotu ruska vojska dobila je naredbu da na Dalekom istoku zemlje pokrene masivnu vojnu vježbu - najveću otkako je samostalne Rusije

Ministar obrane Sergej Šojgu dobio je od ruskog predsjednika Vladimira Putina direktivu da pokrene operaciju u kojoj je sudjelovalo 160 tisuća vojnika, tisuću tenkova, 130 aviona i 70 brodova. Vježba kakva nije viđena još od sovjetskih vremena trajat će do 20. srpnja.

Informacija da je operacija pokrenuta usred noći relativna je za Rusiju, s obzirom na to da se njen teritorij prostire na devet vremenskih zona. Naredba je stigla u 1.00 sati po moskovskom vremenu, što je 7.00 sati po vladivostočkome. No, prema izvještaju ruske vojske kojeg prenosi Russia Today, neke jedinice morale su usred noći prevaliti i preko 3.000 kilometara kako bi stigle na odredište. Dobile su rok od dva dana da to učine.

Cilj nenajavljene vježbe je testirati borbenu gotovost te utvrditi i otkloniti slabosti unutar ruske vojske koja je nakon rata s Gruzijom 2008. godine prošla veliku reformu, praktički prvu od završetka 2. svjetskog rata.

Iznenadne provjere postale su česte nakon što je lani na poziciji ministra obrane Sergej Šojgu zamijenio Anatolija Serdjukova (potonji je smijenjen nakon velikog korupcijskog skandala).

Snimke vojne vježbe objavila se satelitska TV postaja Russia Today