front al nusra

Putin Iranu i Turskoj: Nećemo tolerirati militante u Idlibu

14.02.2019 u 18:17

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak u Sočiju svojem turskom i iranskom kolegi da bi trebali razraditi zajednički plan kako bi se protjerali teroristi iz sirijske regije Idlib. Putin je govorio na trilateralnom summitu u Sočiju na kojem je ugostio Recepa Tayyipa Erdogana i Hasana Rohanija kako bi razgovarali o Siriji.

Moskva smatra da militanti koji su pripadali skupini Fronta al-Nusra kontoliraju najveći dio Idliba i želi pokrenuti vojnu akciju kako bi ih protjerala. Ne možemo tolerirati nazočnost terorističkih skupina u Idlibu, rekao je Putin Erdoganu i Rohaniju na summitu.

"Stoga predlažem da razmotrimo konkretne korake koje Rusija, Turska i Iran mogu poduzeti kako bi se potpuno uništila legla terorista", kazao je Putin, jedan od najbližih saveznika sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Rohani je podupro Putina, kazavši da daje potporu akciji kojom bi se Idlib očistio od militanata. Putin je također kazao da militanti u Idlibu ne smiju proći nekažnjeno. Sve tri zemlje imaju snage u Siriji, gdje su koordinirale napore unatoč tome što im se povremeno razlikuju prioriteti i interesi.

Samo dan prije summita, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je kako je Idlib pod 90-postotnom kontrolom ekstremista. "Jasno je da ne može biti pregovora s teroristima", rekao je Lavrov za TASS. Putin je kazao kako Rusija, Iran i Turska smatraju najavljeno povlačenje američkih snaga iz Sirije "pozitivnim korakom koji će pomoći stabilizaciji stanja".

Rohani je pak kritizirao UN što nije poduzeo "opipljive mjere" u Siriji kako bi se vratili mir i sigurnost.

Rekao je i da je "summit u Sočiju bio vrlo koristan i konstruktivan za povratak mira i sigurnosti u Siriji, u regiji i u svijetu.. Sirijci, uključivo i Kurde, moraju odlučiti o budućnosti Sirije.. koja treba dugoročni mir", kazao je Rohani.