POSLJEDNJE UPORIŠTE SIRIJSKIH POBUNJENIKA

Lavrov umiruje Zapad: Ne priprema se nikakva ofenziva na Idlib

14.09.2018 u 18:01

Bionic
Reading

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u petak da se ne priprema nikakva velika ofenziva na pobunjenu pokrajinu Idlib, istaknuvši ipak da Moskva želi zaštititi civile u operacijama koje se trenutačno vode.

UN i Zapad strahuju pak od humanitarne katastrofe dok sirijski režim već tjednima gomila vojna pojačanja uz granicu s tim posljednjim pobunjeničkim uporištem.

"Ono što nam trenutačno prikazuju kao početak ofenzive sirijskih snaga uz rusku pomoć jest zlonamjeran prikaz događaja. Sirijske snage i mi samo reagiramo na napade iz zone Idliba", rekao je na njemačko-ruskom forumu u Berlinu.

Po njegovim riječima, Rusija će učiniti sve kako bi zaštitila civile.

"Pomno ćemo proučiti ta pitanja, uspostavit ćemo humanitarne koridore i dogovoriti se o primirju na lokalnoj razini te učiniti sve da civilno stanovništvo ne trpi", dodao je ruski ministar vanjskih poslova.

  • +12
Ratna razaranja u sirijskom Idlibu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pokrajina Idlib je posljednje uporište pobunjenika koji se protive predsjedniku Bašaru al Asadu, kojega 60 posto kontrolira džihadistička skupina Hajat Tahrir al-Čam (HTS), u čijem je sastavu bivši ogranak Al Kaide u Siriji.

Oko tri milijuna ljudi, od kojih je polovina doselila iz drugih dijelova Sirije, živi u Idlibu i u susjednim pobunjeničkim džepovima, pokazuju UN-ovi podatci.