suradnja s lukašenkom

Putin: Integracija Bjelorusije s Rusijom ubrzava se zahvaljujući političkim pritiscima 'kolektivnog Zapada'

01.07.2022 u 14:26

Bionic
Reading

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da politički pritisak Zapada ubrzava integraciju Bjelorusije sa susjednom Rusijom, koja se odvija različitim intenzitetom već više od dva desetljeća

„Politički i društveni pritisak bez presedana tzv. kolektivnog Zapada tjera nas da ubrzamo proces ujedinjenja, da zajedno minimiziramo štetu od nezakonitih sankcija, da jednostavnije ovladamo proizvodnjom traženih proizvoda, da razvijemo nove kompetencije i proširujemo suradnju s prijateljskim zemljama", rekao je Putin na bilateralnom forumu.

Susjedne zemlje potpisale su 1997. Ugovor o uniji Rusije i Bjelorusije kako bi se obnovile veze nakon raspada Sovjetskog Saveza, a s konačnim ciljem stvaranja zajedničke države. Međutim, entuzijazam bjeloruskog autokratskog predsjednika Aleksandra Lukašenka za većom političkom integracijom nije bio stalan jer se Lukašenko bojao gubitka svojih ovlasti i moći.

Lukašenko je postao privrženiji Moskvi krajem 2020., kada je Putin pružio političku i financijsku potporu Minsku u gušenju protuvladinih prosvjeda potaknutih spornim predsjedničkim izborima za koje oporba kaže da su bili namješteni. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu prošlog je tjedna rekao da dvije zemlje moraju poduzeti hitne zajedničke mjere za poboljšanje svojih obrambenih sposobnosti i borbene spremnosti postrojbi.

Prema Ugovoru o Uniji, svaka država ostaje suverena, ali građanima druge države daje pravo na boravište i državljanstvo. Unija promiče gospodarsku integraciju, a potpisnice su dužne jedna drugoj pomoći u slučaju napada treće zemlje, ali su napori za uspostavom zajedničke valute propali prije gotovo dva desetljeća.