bez straha

Putin ide u prvi posjet članici NATO-a od invazije na Ukrajinu

01.02.2024 u 09:31

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će Tursku 12. veljače kako bi se sastao s kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom, rekao je turski dužnosnik za Reuters. Bit će to prvo putovanje ruskog čelnika u državu članicu NATO-a od invazije Moskve na Ukrajinu u veljači 2022.

Putinova putovanja u inozemstvo ograničena su od ožujka 2023., kada je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za njegovo uhićenje zbog navodne deportacije ukrajinske djece u Rusiju, što je ratni zločin, piše Reuters. Rusija je odbacila optužbe i taj potez ocijenila nečuvenim, naglasivši da je nalog u svakom slučaju pravno ništavan jer Rusija nije članica ICC-a.

Turska također nije stranka Rimskog statuta ICC-a, tako da Putin može putovati u Tursku bez straha da će biti uhićen. Ankara nastoji održati dobre veze i s Ukrajinom i s Rusijom, zemljama s kojima dijeli morsku granicu u Crnom moru. Pružila je vojnu potporu Kijevu i izrazila podršku njegovom teritorijalnom integritetu, ali se također protivi sankcijama Rusiji. Turska je posredovala u uvjeravanju Rusije da se osigura zaštićeni izvoz žita iz ukrajinskih luka preko Crnog mora.

Recep Tayyip Erdogan Izvor: EPA / Autor: ALI HAIDER

U srijedu, Turska i Ukrajina potpisale su sporazum kojim se turskim građevinskim tvrtkama omogućuje sudjelovanje u obnovi ukrajinske infrastrukture oštećene u ratu s Rusijom. S druge strane, Turska ima bliske gospodarske veze s Rusijom, posebice u turizmu, opskrbi plinom, žitaricama i drugoj poljoprivrednoj trgovini, što izaziva nelagodu na Zapadu.

Putin i Erdogan nisu bili suglasni oko sukoba u Siriji i Libiji, gdje Moskva i Ankara podupiru suprotstavljene strane, kao i oko napetosti između Azerbajdžana i Armenije na južnom Kavkazu.

  • +3
Islamska država Izvor: Profimedia / Autor: Ho / Zuma Press / Profimedia

Nakon susreta s Putinom, Erdogan će otputovati u Egipat 14. veljače. Ankara i Kairo unaprijedili su svoje diplomatske odnose imenovanjem veleposlanika prošle godine, nakon desetljeća napetosti.