posjet kirgistanu

Putin prvi put od tjeralice ICC-a otputovao u inozemstvo

12.10.2023 u 08:18

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u četvrtak u posjet Kirgistanu, objavile su novinske agencije tih dviju zemalja, što je prvo poznato putovanje ruskog čelnika u inozemstvo otkako je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za njegovo uhićenje

Putin je rijetko napuštao Rusiju od početka invazije na Ukrajinu u veljači 2022. i nije poznato da je otputovao izvan zemlje nakon što je ICC izdao u ožujku uhidbeni nalog pod sumnjom da je ilegalno deportirao stotine djece iz Ukrajine. Kremlj niječe takve optužbe.

Ruski predsjednik trebao bi tijekom dana razgovarati sa svojim kirgistanskim kolegom Sadirom Japarovim i sudjelovati u petak na samitu čelnika Zajednice neovisnih država, koja okuplja više bivših sovjetskih republika.

"Na poziv kirgistanskog predsjednika Sadira Japarova 12. listopada predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin službeno će doći u posjet zemlji", objavila je ranije kirgistanska predsjednička administracija na svojoj web stranici.

Putin je u svibnju na razgovorima s Japarovim prihvatio poziv za posjet Kirgistanu.

Ruski čelnik trebao bi drugi tjedan otputovati u Kinu na treći forum inicijative Pojas i put u Pekingu. Ni Kirgistan niti Kina nisu članice ICC-a.

Moskva niječe optužbe ICC-a, a Kremlj je rekao da je nalog dokaz neprijateljstva zapada prema Rusiji, zbog čega je pokrenut kazneni postupak protiv tužitelja ICC-a i sudaca koji su izdali nalog.