ZAOBIĐENA HRVATSKA

Putin i u Beogradu dogovara Južni tok

22.03.2011 u 14:18

Bionic
Reading

Predsjednik ruske vlade Vladimir Putin u srijedu će boraviti u radnom posjetu Srbiji, u sklopu kojeg će se susresti sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i predsjednicom parlamenta Slavicom Đukić Dejanović

Prema najavama Putin će se, a u Srbiju dolazi nakon boravka u Sloveniji, prvo sastati s predsjednikom Tadićem, nakon čega će uslijediti i sastanak izaslanstava dviju država. Odmah potom će se susresti izaslanstava dviju vlada, na sastanku kojim će predsjedati premijeri Cvetković i Putin, nakon čega se očekuje potpisivanje sporazuma između dviju vlada, no nije precizirano o kakvim je sporazumima riječ.

Predsjednik Tadić i premijer Putin potom bi se trebali obratiti novinarima, nakon čega će ruski premijer posjetiti Dom Narodne skupštine gdje će razgovarati s predsjednicom srbijanskog parlamenta Slavicom Đukić Dejanović.

Kako u utorak navodi beogradski dnevnik Politika, popis tema koji će se naći na stolu pred srbijanskim i ruskim izaslanstvom je opširan, ali se na dnevnom redu očekuju najprije gospodarska pitanja te da će se najvažniji dio razgovora odnositi na projekt magistralnog plinovoda Južni tok.

Ruski partneri zainteresirani su za projekte na srbijanskoj željeznici, ali i u agraru, bankarskom sektoru, kao i za dodatne aranžmane u području energetike, pa stoga Putin sa sobom dovodi izaslanstvo u kojem će se, pored članova njegova kabineta, naći još oko stotinjak ljudi, dodaje taj list.

Od političkih pitanja u središtu pozornosti je, navodi se, Kosovo, posebno u svjetlu nedavno započetih pregovora između Beograda i Prištine, kojima Rusija pruža punu potporu.

Neslužbeno se u medijima najavljuje i da bi Putin mogao posjetiti beogradski hram Svetog Save, kao i da bi navečer mogao doći na stadion Crvene Zvezde te pratiti nogometni susret između tog beogradskog kluba i Zenita iz Sankt Peterburga, čiji je, kako se ističe, Putin dugogodišnji navijač.

Prema navodima medija, od trenutka ulaska Putinova zrakoplova u zračni prostor Srbije, njega će pratiti ratni zrakoplovi srbijanske vojske, a očekuje se da će na mjerama sigurnosti ruskog premijera biti angažirano oko pet tisuća pripadnika srbijanske policije, vojske i obavještajnih službi.