VELEPOSLANIK MARKOTIĆ

'Puštanje Šešelja ne može ugroziti odnose Hrvatske i Srbije'

26.11.2014 u 18:51

Bionic
Reading

Hrvatski veleposlanik u Beogradu Goran Markotić ocijenio je u srijedu, u povodu deklaracije koju je danas usvojio Hrvatski sabor, da puštanje haškog optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja iz pritvora ne može ugroziti ukupne odnose Hrvatske i Srbije jer su postavljeni na dobrim temeljima

Markotić je istaknuo da u odnosima dviju država 'nema spektakularnih napredaka, ali nema ni spektakularnih padova' i da 'tu i tamo može doći do nekih problema, ali da problemi postoje i u obitelji'.

'Problemi postoje i među susjedima, postoje među svima. Bitno je da su dvije države dovoljno jake i da su uspostavile dobru suradnju da se ti problemi mogu rješavati', rekao je Markotić odgovarajući na pitanje o tome može li predložena deklaracija u Hrvatskom saboru o Vojislavu Šešelju utjecati na srpsko-hrvatske odnose.

Hrvatski veleposlanik ponovio je stajalište Zagreba da bilateralna pitanja neće biti smetnja i prepreka za ulazak Srbije u EU, izvijestila je agencija Tanjug iz Niša, gdje je hrvatski veleposlanik u posjetu sa skupinom hrvatskih gospodarstvenika.

Markotićeva je sugestija da treba razlikovati 'je li neko pitanje bilateralno ili spada u okvir pravne stečevine Europske unije i prihvaćene europske vrijednosti i standarde', budući Unija pred sve zemlje kandidate postavlja uvjete koji se moraju ispuniti prije ulaska u EU.

Tijekom posjeta hrvatskih gospodarstvenika Nišu bilo je riječi o gospodarskoj suradnji, poglavito u strojarskoj i prehrambenoj industriji i trgovini, te o suradnji u zračnom prometu istarske regije i Niša, koji ima međunarodnu zračnu luku 'Konstantin Veliki'.

Srbijanski elektronički mediji prenijeli su u srijedu informaciju da je Hrvatski sabor usvojio deklaraciju vezanu uz puštanje na privremenu slobodu haškog optuženika Šešelja, no za sada nema nikakvih službenih ili medijskih komentara o tome.

Hrvatski sabor je usvajajući ovu deklaraciju i formalno izrazio duboko nezadovoljstvo odlukom Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju privremenim puštanjem Vojislava Šešelja na slobodu te pozvao Sud da opozove svoju odluku. Podsjetivši da je Šešelj pred Sudom optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene nad Hrvatima, Muslimanima-Bošnjacima i drugim nesrpskim stanovništvom na velikim dijelovima Hrvatske, BiH i Vojvodine, Sabor je ocijenio kako je odluka o puštanju Šešelja, koji po povratku u Srbiju nastavlja s prijetnjama, zastrašivanjem, uvredama, širenjem etničke i nacionalne mržnje te s izražavanjem teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj, donesena bez ujednačenih kriterija i odstupa od načela vladavine prava. Sabor je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da žurno raspravi djelovanje Suda u ovom slučaju, kako se ne bi narušilo povjerenje u međunarodne institucije osnovane u svrhu promicanja vladavine prava i uspostave pravde, mira i stabilnosti.