SPOR OKO LJUBLJANSKE BANKE

Pusić odbila Erjavca: Nećemo popustiti

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 12.10.2012 16:23
  • Objavljeno 12.10.2012 u 16:23
Vesna Pusić

Vesna Pusić

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Iako slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec inzistira na povlačenju punomoći koje je Hrvatska dala Zagrebačkoj i Privrednoj banci kao preduvjetu da se s rješavanjem problema stare devizne štednje u Ljubljanskoj banci uopće započne, a kamoli da se krene s procesom ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom u slovenskom parlamentu, sudeći prema izjavama ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić naša zemlja još uvijek nije sprema popustiti pod pritiskom

Ministrica Vesna Pusić je izjavila da Hrvatska nije sprema povući jamstva koje je dala bankama. 'Ako se pronađe alternativno rješenje, sve je moguće, ali ako ste ljude za nešto zadužili, pustite ih da barem nešto predlože', kazala je ministrica Pusić.

U četvrtak navečer je Karl Erjavec, u odgovoru na pismo hrvatske ministrice koje je iznijela prijedlog da se spor oko Ljubljanske banke riješi pred Bankom za međunarodna poravnanja u Baselu, kao slovenski uvjet zatražio da prije toga Hrvatska povuče punomoći hrvatskim bankama koje pred hrvatskim sudovima tuže Ljubljansku i Novu ljubljansku banku. Slovenija je u strahu od tih tužbi jer će nakon ulaska u EU biti dužna provesti odluku hrvatskih sudova po tom pitanju, kakva god ona bude, i takav razvoj događaja želi spriječiti na sve moguće načine

Ministrica Pusić je naglasila da su Hrvatska i Slovenija imenovale svoja dva pregovarača, Franca Arhara i Zdravka Rogića, koji i dalje rade svoj posao i koji će kontaktirati Banku za međunarodna poravnanja u Baselu.

'Ja sam uvjerena po načinu na koji funkcioniraju da će se pojaviti sa konstruktivnim i provodljivim prijedlozima', kazala je Pusić. Ministrica je osobno i dalje na stajalištu da treba riješiti taj problem, ali da je to problem koji je odvojen od pitanja ispunjavanja uvjeta za članstvo u Europskoj uniji od strane Hrvatske i odvojen od pitanja ratifikacije našeg pristupnog ugovora. 'Vidimo da se i u slovenskoj javnosti javljaju takvi stavovi koji smatraju da ta dva procesa treba odvojiti i da ratifikaciju treba započeti u slovenskom parlamentu', poručila je hrvatska ministrica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi