SLOVENSKI MINISTAR NE POPUŠTA

'Hrvatska može u EU tek kada povuče tužbe protiv Ljubljanske banke'

09.10.2012 u 22:00

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ponovio je u utorak da Slovenija očekuje povlačenje punomoći temeljem kojih se pred hrvatskim sudovima vode postupci protiv Ljubljanske banke

Erjavec se u Mariboru susreo s austrijskom ministrom vanjskih poslova Michaelom Spindeleggerom, gdje su se zajedno zauzeli za nastavak dobrih međusobnih odnosa, unatoč napetostima do kojih je ovih dana došlo zbog izjava jednog lokalnog političara u austrijskoj pokrajini Koruškoj koji je verbalno napao pripadnike tamošnje slovenske manjine.

Erjavec je na konferenciji za novinare nakon razgovora sa Spindelegggerom rekao da je austrijskog visokog gosta zanimalo i to hoće li Slovenija trebati međunarodnu pomoć za izlazak iz krize ili će, kako ga je uvjerio Erjavec, vlastitim mjerama riješiti trenutne teškoće.

Bilo je razgovora i o stanju u susjedstvu, posebice o europskim integracijama, slovensko-hrvatskim odnosima i pitanju Ljubljanske banke i njezinih štediša.

Erjavec je rekao da je u interesu Slovenije i Austrije da zapadni Balkan što prije postane dio 'europske integracije', a da je za Ljubljanu prihvatljivo da se pitanje Ljubljanske banke i hrvatskih štediša riješi u Banci za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu.

'Ali pod uvjetom da Hrvatska povuče punomoći za tužbe protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima', dodao je Erjavec.