VLADA NACIONALNOG SPASA

Pusić nudi rješenje: Milanović treba napraviti ono čega se HDZ i SDP boje

02.05.2024 u 19:01

Bionic
Reading

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić bila je gošća Newsrooma televizije N1 kod Anke Bilić Keserović s kojom je razgovarala o pregovorima nakon izbora

Pusić je odgovorila na pitanje ima li premijer Andrej Plenković šanse za poziciju na europskoj razini.

'Šanse ima, on je dugogodišnji premijer jedne države članice, član je Europske pučke stranke. Ako se kandira Ursula von der Leyen, Plenković se neće kandidirati, a ako ona odustane mislim da je to onda moguće, ali ima zabrinjavajuće posljedice za našu domaću situaciju. Naša domaća situacija je puno opasnija nego što se čini. Na dnevnom redu je puno važnija tema, a to je da jedna mala stranka koja je dobila preko devet posto glasova se sada stavlja u poziciju da hrvatskim građanima kroji pravu i diktira politiku. To je Domovinski pokret, stranka koja je sigurnosno i politički opasna i za državu i za građane i koja je pri tome dobila jednoznamenkasti rezultat na izborima, a postavlja se u poziciju određivanja što će se događati', objasnila je Pusić za N1.

'Nalazimo se u velikoj opasnosti da stranka s malim rezultatom povuče Hrvatsku prema ekstremnoj desnici i tome se treba suprotstaviti. Ovo bi bio trenutak za potez predsjednika Republike da kaže da je Hrvatskoj potrebna Vlada nacionalnog spasa u kojoj će se dogovoriti četiri ili pet stvari koje će se napraviti i nakon toga treba ponovno ići na izbore. To bi bila Vlada SDP-a i HDZ-a i koja ne bi mogla biti dugoročna, ali bi mogla spasiti Hrvatsku od ekstremne situacije i ruskim utjecaja otvorene desnice', dodala je.

Domovinski pokret na pregovorima u Banskim dvorima Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Pusić je komentirala može li se takav scenarij ostvariti: 'To je prilično niskorazinski i neodgovorna politika koja prati kampanje, ali u ovom trenutku je situacija puno ozbiljnija i pitanje je odgovornosti za zemlju i kome smo mi prepušteni. Ove dvije grupacije su dobile preko 2/3 zastupnika, oni nisu partneri i ne mogu biti dugoročni partneri, ali mogu biti privremeno rješenje do novih izbora. To bi trebao reći predsjednik Republike jer ni jedna od te dvije stranke nema ni snage ni hrabrosti da tako nešto predloži jer se boje da će ispasti izdajnici svojih birača', rekla je.

  • +34
Zoran Milanović u Zlataru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Juric/PIXSELL
sve osim nogometa