REZULTAT INTERNE SITUACIJE

Pusić: Ništa se ne mijenja, nastavljamo s Tonetom Kajzerom

15.02.2013 u 18:23

Bionic
Reading

'Što se nas tiče, mi ostajemo na svojim dosadašnjim pozicijama. Kao što ste vidjeli, i slovenska strana je najavila da će nastaviti što se sadržaja tiče, jedino će poslati novu osobu u proces pregovaranja', izjavila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon trilateralnog sastanka Hrvatska – BiH - EK, održanog u petak u Bruxellesu

Na upit hoće li to utjecati na proces, ministrica je rekla kako je slovenska strana rekla da neće; ono što je bitno jest da svatko tko razgovara bude u kontinuiranoj komunikaciji s vladom i premijerom, što smo mi bili cijelo vrijeme.

'Mi imamo nešto drugačiju situaciju u tom pogledu', rekla je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Pusić, naglasivši da, po sadržaju slovenske strane, vidi da Hrvatska zapravo nema veze s tim promjenama, već su one 'rezultat interne situacije', rekla je Pusić.

Premijer Janez Janša je najavio da će se 10. ožujka sastati s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem vezano uz rješavanje pitanja bivše Ljubljanske banke. Za ovlaštenog predstavnika za to pitanje imenovao je državnog tajnika u svom kabinetu Tonu Kajzera, koji će preuzeti poziciju pregovarača umjesto Karla Erjavca

Tko je Tone Kajzer?

– 2012. je kao peti državni tajnik došao u kabinet predsjednika vlade Janeza Janše. Brine za gospodarsku diplomaciju i u pripremi podloga za vanjskopolitičke aktivnosti predsjednika vlade.

– Bio je slovenski veleposlanik u Finskoj, a 2009. ga je imenovao tadašnji predsjednik države Danilo Türk.

– Voditelj je sektora za Hrvatsku u ministarstvu vanjskih poslova u razdoblju prve Janšine vlade (2004-2008)

– Rođen 1966. godine, po obrazovanju geodet.

– Odani je član SDS-a. Zanimljivo je da je u lošim odnosima s Dimitrijem Rupelom i Alešem Balutom, iako općenito uživa veliku podršku Janšinog kabineta.

– 2008. je prosvjedovao zbog postavljanja zbog postavljanja ploče koja omogućuje lov na lijevoj obali Dragonje, na području Krajinskega parka Sečoveljske soline. Kajzer je hrvatsku stranu pozvao da odmah prestane s pokušajima kršenja odluka uredbe o Krajinskem parku Sečoveljske soline, koji propisuje zaštićeno područje i zabranjuje lov.

Detaljniju biografiju Tone Kajzera možete pronaći na stranicama slovenskog premijera