'BOLJE IŠTA NEGO NIŠTA'

Pusić: Nije jasno što proračun programski donosi

17.02.2016 u 15:38

Bionic
Reading

Predsjednica HNS-a i potpredsjednica Sabora Vesna Pusić u utorak je za najave premijera Tihomira Oreškovića o donošenju ovogodišnjeg proračuna u ožujku rekla kako je dobro da Vlada konačno, tri i pol mjeseca nakon izbora počne raditi na realizaciji svog programa, ali i istaknula kako nije jasno što će proračun programski donijeti.

'Predsjednik Vlade najavio je izradu proračuna, što je zakonska obaveza, međutim nije najavio što će taj proračun programski donijeti sa sobom', prenosi HNS u priopćenju izjavu svoje predsjednice, nakon što je premijer na početku Vladine sjednice najavio da će proračun biti predstavljen 10. ožujka, kao jedna od pet točaka koje su temelj za pokretanje reformi.

Pusić zamjera kako, primjerice, nije jasno donosi li proračun više ili možda manje ulaganja u znanost i obrazovanje. 'U tom smislu, najava proračuna sa sobom ne nosi nikakve programske odrednice, nego samo činjenicu da će se ispuniti zakonska obaveza', ocijenila je.

Naglasila je kako to još nije najava reformi, ali je pozdravila premijerove najave da će se raditi na stavljanju u funkciju državne imovine, 'što je svakako važno i potrebno'. 'Na tome se već radilo i to svakako treba nastaviti', poručila je Pusić. Kao što je rekao i premijer na sjednici Vlade, i ona potrebnim smatra što efikasnije korištenje europskih fondova, a za naglasak na investicije u energetici i turizmu rekla je kako je to tek početak, s obzirom da su to dvije od šest točaka Industrijske strategije.

'Kada je u pitanju najava izrade proračuna, nije jasno u kojem točno smjeru taj proračun ide. Ja bih rekla da je bolje išta, nego ništa', istaknula je Pusić, koja vladajućima zamjera da već tjednima u Saboru otvaraju rasprave o starim izvješćima iz ranijih godina, umjesto da parlament svoju aktivnost koncentira na bitna, aktualna područja.

'Ta izvješća nisu ranije dospjela na dnevni red jer je bilo sadržajno puno važnijih točaka, zakona i reformi koje su morale biti raspravljene, pa se o ovim izvješćima nije raspravljalo, a sada ona de facto popunjavaju dnevni red. To sigurno nije ono na što bi se Sabor, kao svoju glavnu aktivnost, trebao koncentrirati', zaključila je Pusić.

Osvrnula se i na najavu premijera Oreškovića da će otići u Bruxelles na sjednicu Europskog vijeće i tamo razgovarati, kako je rekao, razgovarati o dvije teme - migarantska kriza i BREXIT. Pusić ističe kako je dobro da se Orešković upozna s načinom rada Vijeća, 'ali razgovore koji se tamo vode ne bi nazvala BREXIT, odnosno izlazak Velike Britanije iz Europske unije, jer smatram da bi za cijelu Europsku uniju bilo vrlo loše da Velika Britanija donese takvu odluku'.