FORMIRANJE STAJALIŠTA

Pusić na sastanku ministara EU o Siriji

08.09.2012 u 16:37

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić je u subotu, drugog dana neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije na Cipru, na kojem Hrvatska sudjeluje kao skorašnja članica, izjavila da je Sirija glavna tema današnjih rasprava te da se dogovora stajalište s kojim će EU izaći na zasjedanju Opće skupštine UN-a krajem rujna u New Yorku

'Dogovara se stajalište koje će EU zauzeti u raspravama koje će se na tu temu voditi na Općoj skupštini UN-a kasnije ovog mjeseca', kazala je ministrica Pusić. Po njezinim riječima, postoje različite ideje kako pristupiti tom problemu s 'obzirom da je on na samom pragu Europske unije' te da su zemlje Mediterana 'potencijalne zemlje imigracije'.

Za sada, kako je kazala Pusić, EU formulira svoje stajalište uzimajući u obzir vojni, politički i humanitarni aspekt krize u Siriji. Sastanak na Cipru odvija se pod predsjedanjem visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Dan uoči sastanka Pariz i Rim su upozorili da bi neuspjeh međunarodne zajednice u prevladavanju krize u Siriji ozbiljno bi ugrozio sigurnost Europe. 'Ako ne uspijemo u Siriji, stabilnost Bliskog istoka bit će ugrožena, a to će biti ozbiljna prijetnja sigurnosti Europe u svim aspektima, od terorizma do širenja naoružanja, ilegalne imigracije i energetske sigurnosti', poručili su talijanski ministar vanjskih poslova Giulio Terzi i njegov francuski kolega Laurent Fabius.

Ujedinjeni narodi su isti dan odaslali poziv da se gotovo udvostruči fond za humanitarnu pomoć Siriji, sa 180 na 347 milijuna američkih dolara. U Siriji je potrebna pomoć za 2,5 milijuna ljudi, dva puta više nego u ožujku. Više od 1,5 milijuna ljudi raseljeno je, od kojih su više od polovice djeca. U susjednim državama nalazi se više od 250.000 izbjeglica, od kojih je 100.000 registrirano samo u kolovozu.

Agencije javljaju da će ministri vanjskih poslova EU-a na Cipru vjerojatno usuglasiti jačanje europskih sankcija Siriji, odnosno klanu oko Bašara al-Asada.