KONFERENCIJA U BRUXELLESU

Pusić i Kotromanović razmatraju misiju u Afganistanu

18.04.2012 u 16:05

Bionic
Reading

Ministri obrane i vanjskih poslova zemalja članica NATO-a sastaju se u srijedu u Bruxellesu kako bi dovršili planove o povlačenju međunarodnih snaga iz Afganistana, javljaju svjetske novinske agencije

SAD i saveznice NATO-a planiraju predati odgovornost za sigurnost u zemlji afganistanskim snagama, ali isto tako namjeravaju pomoći vladi u Kabulu u održavanju stabilnosti nakon 2014. godine.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je da od članica NATO-a i njihovih partnera očekuje ravnopravno sudjelovanje u podjeli troškova održavanja stabilnosti nakon 2014. godine.

NATO saveznice očekuju da i druge države koje imaju interes u održavanju stabilnosti u Afganistanu, među kojima su Rusija i Kina, plate dio ukupnih troškova, koji se procjenjuju na oko četiri milijarde američkih dolara godišnje.

'Stabilan Afganistan u interesu je cijele međunarodne zajednice, zato pozivam sve da odigraju svoju ulogu', rekao je Rasmussen.

Američki i afganistanski dužnosnici ranije su izjavili kako očekuju da će vodstvo u borbenim operacijama biti prebačeno na afganistansku vojsku do sredine 2013. godine, iako SAD planira ostaviti u zemlji veliki broj vojnika kao potporu.

Kanada, Nizozemska i Francuska povukle su svoje snage iz borbenih operacija ili su ubrzale povlačenje, a Australija je u utorak posljednja objavila planove o povlačenju.

Jedan od ciljeva sastanka u Bruxellesu je uklanjanje mogućih prepreka uoči summita NATO-a u Chicagu 20. i 21. svibnja, a razgovarat će se i o međunarodnoj financijskoj pomoći afganistanskoj vojsci i policiji nakon povlačenja. Na sastanku sudjeluju i hrvatski ministri vanjskih poslova i obrane, Vesna Pusić i Ante Kotromanović