'PET SUDACA IH OSUDILO, TRI OSLOBODILO'

Pupovcu je presuda generalima kontroverzna

20.11.2012 u 08:31

Bionic
Reading

'Presuda generalima je kontroverzna', rekao je predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac te ustvrdio kako su hrvatsko-srpski odnosi definitivno poljuljani

Poziv Gotovine hrvatskim Srbima da se vrate u svoje domove, ocjenjuje pozitivnom, no dodaje kako je za neke sada kasno te kako je takav poziv Gotovina trebao uputiti 1995. godine

Dočekom Generala se, kaže, nije bavio, razmišljao je o odgovoru na pitanje što nakon ovoga. 'Što nakon činjenice da su dvojica generala oslobođena, a da tribunal nije osudio nikoga ni naši sudovi', rekao je Pupovac za Dnevnik 3 HTV-a.

Presudu ocjenjuje kontroverznom jer su prvostupanjsku osudu na 24 godine zatvora za Gotovinu i 18 za Marčača jednoglasno donijela tri suca. U drugostupanjskoj su za oslobađajuću bila tri suca a dva protiv. 'To je pet naprema tri za osuđujuću presudu i zato je ova oslobađajuća kontroverzna', objasnio je svoj stav.


Na pitanje o izjednačavanju krivnje, za koje je Pupovac smatrao kako nije upućena pravom sugovorniku, odgovorio je kako o tome nema govora jer haški sud nije osudio niti jednog Hrvata a na hrvatskim sudovima je, kaže, 1.300 Srba u procesima za ratne zločine.

Brine se za budući razvoj hrvatsko-srpskih odnosa kazavši kako mostovi koji su do sada napravljeni nisu srušeni no pitanje je kao će se budući graditi. 'Odnosi koje smo gradili počinju izmicati nakon nedavnih događaja', dodaje.  Progovorio je i o razlozima zbog kojih nije bio u povorci sjećanja na žrtvu Vukovara u nedjelju iako je ranije najavio dolazak.

'Meni je žao što nismo uspjeli stvoriti pretpostavke da odemo. Moja želja bila je da nas više ode, ne samo uja i da nam se pridruže građani Vukovara srpske nacionalnosti. Došli smo do jedne točke koja je to omogućavala onda su stvari krenule kako jesu. Naš dolazak ne bi značio ništa. Mi smo proveli komemoraciju za žrtve Vukovara, Škabrnje i za mjesta gdje su stradali Srbi, nadam se za koju godinu da ćemo ići', zaključuje Pupovac ne odgovorivši koje su pretpostavke dovele do odustajanja s obzirom na to da je odluka o neodlasku u Vukovar objelodanjena prije presude generalima.