DŽAKULA ZBROJIO

Pupovčevu SNV-u iz proračunske pričuve 25 milijuna kuna

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.07.2012 14:31
  • Objavljeno 24.07.2012 u 14:31
Milorad Pupovac i Zoran Milanović

Milorad Pupovac i Zoran Milanović

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Srpski demokratski forum (SDF) pozvao je danas hrvatsku vladu da prekine s netransparentnim i nelegalnim financiranjem Srpskoga narodnog vijeća (SNV) te da provjeri na što ono i kako troši novac koji se za razvoj i rad srpskih organizacija i institucija izdvaja iz državnog proračuna.

Predsjednik upravnog odbora SDF-a Veljko Džakula rekao je na konferenciji za novinare da je i vlada Zorana Milanovića nastavila s praksom HDZ-ovih vlada, koje su netransparentno financirale SNV, pri čemu je iznio podatke da je SNV-u iz državnog proračuna u zadnjih šest godina doznačeno preko 50 milijuna kuna, od čega samo iz proračunske pričuve 25 milijuna.

Naglasio je kako je sadašnja vlada u prvih sedam mjeseci mandata SNV-u doznačila 1,8 milijuna kuna iako je vodstvu te nevladine udruge prije godinu dana istekao mandat, a Skupština SNV-a nije konstituirana niti registrirana te nije izabrano njezino vodstvo iako su provedeni manjinski izbori.

Unatoč tome, upozorio je Džakula, vlada iz proračuna i dalje financira SNV, čiji čelnik i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, kako je rekao, zloupotrebljava tu udrugu.
‘Srpska zajednica, kao i sve ostale nacionalne manjine, treba svoju nacionalnu koordinaciju, ali ona se mora konstituirati i registrirati te novac, kao i sve druge udruge, dobivati za programe i na natječaju, a ne da se nekome doznače financijska sredstva i on na terenu donosi kaos, smjenjuje, postavlja povjerenike, ne djeluje po zakonu, nego divlje’, poručio je čelnik SDF-a.

Na pitanje zašto vlada tolerira takvo ponašanje odgovorio je kako, po njegovu mišljenju, štiti Pupovca i njegovu zadaću da pred Europom govori kako je srpsko pitanje u Hrvatskoj riješeno i da nema problema te da je Zakon o područjima od posebne državne skrbi kvalitetan, a ne diskriminirajući prema Srbima u Hrvatskoj.

Dodao je kako je SDF od vlade očekivao da će prekinuti s nedemokratskim, nelegalnim i netransparentnim djelovanjem SNV-a, posebice zato što je srpska zajednica na prošlim izborima ‘zdušno’ poduprla Kukuriku koaliciju.

Od Savjeta za nacionalne manjine i njegova predsjednika Aleksandra Tolnauera SDF očekuje da ispuni obećanje i, kad je riječ o financiranju manjinskih organizacija i institucija, inzistira na transparentnosti te kvaliteti rada i programa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!