IZJAVE O SRBIJI I BIH

Pupovac žestoko 'oprao' Milanovića: Nije mu bilo dosta što je iskopao dedu ustašu!

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 25.08.2016 12:47
  • Objavljeno 25.08.2016 u 12:47
Milorad Pupovac

Milorad Pupovac

Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Nakon što je u javnost dospio transkript sastanka branitelja sa šefom SDP-a Zoranom Milanovićem gdje je on, među ostalim, Srbe nazvao šakom jada, za komentar smo upitali i predsjednika Srpskog narodnog vijeća i potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovac, koji se posljednjih dana angažirao u smanjivanju tenzija između Hrvatske i Srbije

Pupovac je, podsjetimo, prije neki dan posjetio i Beograd i ondje se sastao sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem. U jeku izmjene žestokih riječi između hrvatskih i srbijanskih visokih dužnosnika, Pupovac se nadao umanjiti tenzije. Želio je vidjeti i sastanak visokih dužnosnika Hrvatske i Srbije, a bio je spreman i pripomoći pri organiziranju sastanka branitelja sa srbijanskim premijerom Vučićem.

'Ako žele tu vrstu kontakta i ako žele doprinijeti sređivanju suradnje u pravnim pitanjima između Hrvatske i Srbije, onda sam spreman pomoći braniteljima da ta njihova želja bude i uvažena i uključena. Ali nakon ovih objava transkripata nisam siguran koliko je to ozbiljno i kolika je stvarna njihova želja da se u tim stvarima pronađe sporazum s Beogradom, kao i uostalom priča o navodnoj optužnici protiv Branimira Glavaša', kazao je Pupovac za tportal.

Što se tiče snimke sastanka branitelja i Zorana Milanovića, Pupovac smatra da je nedopustivo da se razgovori koji se vode u dobroj volji snimaju i ustupaju javnosti. Međutim, retoriku Zorana Milanovića nimalo ne opravdava.

'Retorika Zorana Milanovića i njegova sklonost ponižavanju, uvredama i pljuvanju drugih ljudi, političkih opcija, država i naroda vrlo je ozbiljan problem za njegovu stranku i koaliciju koju predvodi. Očito da Zoran Milanović želi biti gori od hrvatske desnice i doprinijeti uvredama i ponižavanjima nama susjednih država kao što su BiH i Srbija. I na taj način nanosi veliku štetu svojoj stranci i veliku štetu Hrvatskoj te njezinu ugledu u svijetu i regiji. Ako je Zoran Milanović za šaku glasova spreman druge proglašavati šakom jada, onda je to ozbiljan indikator bijede na koju se usmjerava hrvatska socijaldemokracija. Ako je Zoran Milanović spreman dodvoravati se desnici da bi vrijeđao druge zemlje i narode, onda je to doista zabrinjavajuće stanje lijeve politike u Hrvatskoj. Nije mu bilo dosta što je iskopao dedu ustašu u jeku proustaške kampanje, nego će sada proglašavati druge zemlje i narode šakom jada i velikim sranjem', prokomentirao je Pupovac za tportal.

Iako je SDSS za vrijeme Milanovićeve vlade podržavao većinu, a na istoj strani našli su se i za vrijeme mandata Tihomira Oreškovića, pitanje je može li se surađivati sa SDP-om ako Narodna koalicija osvoji većinu.

'Ovakvom retorikom Milanović se više približava desničarskim strankama poput HSP-ovskih negoli nama', rekao je Pupovac.

Koliko će ovi transkripti i retorika naštetiti već nategnutim odnosima sa Srbijom, upitali smo Pupovca. 'Svima o kojima ovise ti odnosi u regiji preporučio bih da na onog koji za šaku glasova druge proglašava šakom jada samo odmahnu rukom i da mu pridaju pažnje taman koliko on ima poštovanja prema drugim narodima', poručio je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac za tportal.

Podsjetimo, Jutarnji list objavio je transkript audiosnimke prekjučerašnjeg sastanka dijela braniteljskih udruga s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem. On je na tom sastanku, među ostalim, kazao da će Hrvatska ako treba blokirati ulazak Srbije u EU i progoniti Srbe koji su osumnjičeni za zločine na Kosovu. U jednom trenutku Srbiju je nazvao i šakom jada. BiH je, među ostalim, nazvao 'zemljom bez reda i poretka'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!