URGIRA ZA MEĐUDRŽAVNI SASTANAK

Pupovac: Dolazak Vučića pomogao bi u smanjivanju tenzija

24.08.2016 u 12:01

Bionic
Reading

Zaoštrenu retoriku između Hrvatske i Srbije jučer na sastanku sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem na zemlju pokušao je spustiti i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac. O čemu su razgovarali, Pupovac je otkrio za televiziju N1

'Glavna tema su bili hrvatsko-srpski odnosi i kako ovo stanje ozbiljnog prepucavanja i uzajamnih optužbi koje rezultiraju zagađivanjem odnosa te tenzije među državama preusmjeriti na dijalog. To je bila glavna i osnovna tema te sam iskazao interes Srba iz Hrvatske da se smire tenzije, da se sve vrati u normalan tijek, a ne da diplomatski predstavnici govore jezikom nediplomacije', poručio je Pupovac za televiziju N1.

Vučić je jutros otkazao put na Croatia summit u Dubrovnik, no Pupovac kaže da je htio doći. 'Iskazivao je interes da se u Dubrovniku razgovara o stvarima koje trebaju biti predmet razgovora, posebice pitanje optužnica za ratne zločine iz Hrvatske i Srbije. Ta prilika koja se mogla iskoristiti u Dubrovniku, očito zbog niza okolnosti, nije bila zrela ili, bolje reći, nije bila pripremljena i ostalo je jedino to da se prekinu spekulacije hoće li toga susreta biti ili neće', rekao je Pupovac.

Smatra da bi dolazak srbijanskog premijera pomogao u smanjivanju tenzija. 'Smisao mog susreta s Vučićem bio je da on i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nastave razgovor koji su započeli. Možda pitanja oko manjina nisu rješavana, ali to realno nije moglo biti riješeno brzinom kojom bi Hrvati iz Vojvodine i mi Srbi iz Hrvatske to htjeli. Ali Vučić mi je rekao da on i članovi vlade neće doprinositi međusobnom sukobljavanju i zatezanju odnosa. Ako sastanak u Dubrovniku nije bio moguć, treba napraviti sve da do tog sastanka dođe što prije. Ako ne prije izbora, onda brzo nakon izbora, kako bi prestao ovaj trend loših odnosa između Srbije i Hrvatske koji se ozbiljno reflektira na ukupne odnose na cijelom prostoru bivše Jugoslavije', rekao je Pupovac.

Vučiću je, kaže, prenio i kako Hrvati gledaju na izjave koje dolaze od njegovih ministara. 'Naravno da smo razgovarali o tome i da to nije bio jednostran razgovor samo o tome što smeta Srbe, nego smo razgovarali i o tome što smeta Hrvate. Bio je to ozbiljan razgovor s opredjeljenjem da se razgovara i tako stvore pretpostavke da takve stvari više ne dolaze ni sa srpske strane, a nadamo se da isto tako neće dolaziti ni s naše, hrvatske strane', rekao je Pupovac.

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.