IZGLASAN REBALANS I PRORAČUN

Pupovac pobjesnio na potpredsjednika Vlade Grčića

04.12.2013 u 13:30

Bionic
Reading

Većinom glasova saborski su zastupnici izmijenili državni proračun za 2013., a većinom glasova izglasali su i proračun za 2014. Vlada je sve amandmane zastupnika odbila, a to je posebno uznemirilo SDSS-ovog Milorada Pupovca

SDSS je svojim amandmanima tražio da se izdvoji više novca za stambeno zbrinjavanje i obnovu. Tako je primjerice jednim amandmanom SDSS zatražio da se 35 milijuna kuna uzme Ministarstvu financija i da u korist Hrvatske elektroprivrede radi završetka programa sanacije obnove niskonaponske mreže. No takvu ideju Vlada je odbila s obzirom na to da se taj novac u Ministarstvu financija odnosi na obveze javnog duga, servisiranje kamata i glavnica, osiguranje sredstava za ugovorene i zakonske obveze, obveze prema FINA-i, vjerskim zajednicama, osiguranoj štednji, decentraliziranju funkcijama jedinicama lokalne samouprave. Kako je objasnio ministar financija Slavko Linić, izvršavanje tih obveza ne može se ugroziti, a obnova niskonaponske mreže može se riješiti investicijskim programom Hrvatske elektroprivrede.

Razumijevanja za odbijenicu nije imao SDSS-ov Milorad Pupovac, koji je upitao tko će se pobrinuti za 200 obitelji koje žive bez struje.

'Tko će dati novac da im se priključi struja koju su nekada imali, a koju im ni HEP ni država ne želi priključiti? Tko će se brinuti za njih? Čiji je to prostor, čiji su to ljudi? Ove države ili ničiji, ove Vlade ili ničiji. Lako je vama reći na toj stavci nema novca, ali tko će riješiti taj problem, gospodine ministre? U zadnje tri godine nijedna kuća nije reelektrificirana. Netko za ovo mora odgovarati, jer ovo je nehumano i protuzakonito. Zakon kaže da se 30 ili 60 dana nakon obnove struja treba spojiti. Nije spojena 10 godina! A vi mi kažete na toj stavci nema prostora. A ima li prostora za razgovor, gospodine ministre? Nema, jer se s ministrima ne može razgovarati o muci, elementarnoj muci ljudi. Sramota!' kazao je Pupovac.

Kada je govorio da se s ministrima ne može razgovarati, Pupovac je mislio i na potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja Branka Grčića kojeg je prozvao nakon što je odbijen i drugi SDSS-ov amandman kojim se tražilo povećanje od 52 milijuna kuna za Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, koje bi se uzelo Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a. Pupovac se nakon odbijenice zamjenika ministra Jakše Puljiza požalio kako njegova nadređenog Grčića ne može mjesecima dobiti.

'Ove godine ste na rebalansu s iste stavke uzeli 87 milijuna i rekli da će to biti nadoknađeno. Nadoknađeno nije. Uzeli ste sada 52 milijuna. Kako vi mislite, i to na temelju čega? S kojim opravdanjem? Tko će obnoviti 100 kuća? Tko će 1.100 kuća iz programa dodjele građevinskog materijala? 100 kuća iz programa obnove, 244 obiteljske kuće koje treba zbrinuti iz regionalnog razvoja? S kojim novcem, gospodine zamjeniče? Je li to briga o povratku? Je li to briga o obnovi? Sasvim sigurno nije. Žao mi je što vi to slušate, trebao bi slušati onaj koji je za to odgovoran i čiju odgovornost treba početi tražiti. Jer je to neodgovorno prema ovoj Vladi koju podržavamo, jer je to neodgovorno prema programu države i neodgovorno prema ljudima kojih se to tiče, bili Hrvati ili Srbi', uzrujano je rekao Pupovac.

Milosti u Vladi nisu imali ni prema oporbenim amandmanima te su svi redom odbijani. Među njima i onaj nezavisne zastupnice Jadranke Kosor koja je tražila povećanje novca za Ured povjerenice za informiranje. Ured povjerenika tek je ustrojen i nepuna dva mjeseca funkcionira. Za sljedeću godinu za ured s pet zaposlenika novac je osiguran. Ako ured profunkcionira u punom smislu, tog trenutka trebat će veći broj zaposlenika. Ovisno o brzini ustrojstva, Vlada će internim preraspodjelama osigurati sredstva', objasnio pojasnio je Linić.

'Točno da je utemeljen ured, ali radi se o proračunu ureda za sljedeću godinu. Ako će ured imati milijun i 300 tisuća kuna, neće moći obavljati svoj posao i osnivanje ureda će biti labavo slovo na papiru. Predlažem da se taj novac skinu s Direkcije za upravljanje državnim zrakoplovom jer je to povećano sa šest na 12 milijuna, za što mislim da nema potrebe', rekla je Kosor.

Većinom glasova odbijen je i amandman HDZ-ova Josipa Đakića koji je tražio da se u Ministarstvu branitelja za 89 milijuna kuna poveća stavka za osobne invalidnine, obiteljske invalidnine, naknade i drugo te da se taj novac uzmu uredu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

'Predsjednik Republike po prestanku obnašanja dužnosti, a to je gospodin Stjepan Mesić državnim novcem lobira za privatne investitore koji žele kupiti određene državne objekte. Njegova ovlast tu sigurno nije. Stoga smo i predložili da ova pozicija bude sigurno namijenjena hrvatskim braniteljima, a ne uredu predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti s obzirom na to da ta sredstva troši u svrhe koje mu nisu u opisu dužnosti po prestanku obnašanja mandata', bezuspješno je pokušao rastumačiti Đakić.

Sreće nije imao ni amandman HDZ-ova Frane Matušića koji je tražio da se za mirovine pripadnika bivše JNA oduzmu četiri milijuna kuna te da se daju Zavodu za obnovu Dubrovnika. Nakon odbijenice, Matušić nije mogao sakriti svoje iznenađenje.

Vi se šalite? Doista je neprimjereno da se jednom gradu kao što je Dubrovnik koji je najjači hrvatski brend uskraćuju sredstva koja su do sada svake godine iznosila između pet i šest milijuna kuna. Riječ je o seizmičkoj sanaciji grada Dubrovnika. Dakle, riječ je o aktivnostima zavoda koji se odnose na ojačanje i protupotresno djelovanje i prevenciju. Riječ je o tome da je riječ o gradu Dubrovniku u koji se najviše upiru oči kad se govori o turističkoj sezoni i o financijskim rezultatima te iste turističke zone. Riječ je o gradu koji ima nemjerljivu težinu kulturnu, povijesnu, spomeničku itd. Grad koji čuva najveći arhiv, jedan od najvećih arhiva na Mediteranu. Grad koji ima najvišu kulturnu baštinu. I da Ministarstvo kulture Republike Hrvatske odustaje na ovaj način 2013. pet milijuna kuna, a 2014. milijun kuna za istu namjenu. To je jednostavno apsolutno neprimjeren odnos prema gradu Dubrovniku. To jednostavno ne mogu razumjeti; ja sam mislio da je neka tehnička greška u pitanju. Ali je očigledno da Ministarstvo kulture nema razumijevanja za glavni kulturni biser u Republici Hrvatskoj', kazao je Matušić.

Odbijen je Matušiću i amandman kojim je tražio povećanje izdvajanja za Hrvatske autoceste kako bi se nastavila izgradnja autoceste od Ploča prema Dubrovniku.

'Onog trenutka kada je autocesta došla do Dubrovačko-neretvansko županije, zaustavili ste daljnju izgradnju autocesta. I prebacili sredstva koja su inače iz goriva išla za autoceste i koji su uplaćivali svi građani Dubrovačko-neretvanske županije, željeznicama kako biste pokrili deficit u tom istom poduzeću. Dakle, nikakve koristi. Naravno, poruka koju šaljete vrlo je jasna, Dubrovnik ne treba autocestu, ne treba brzobrodske pruge, ne treba mu dodatna zračna linija. Nije mu trebao ni most do prije par dana dok vas nije počela uvjeravati Europska unija da je najbolje rješenje spajanja Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije s Hrvatskom most', rekao je Matušić.

Niz amandmana predložili su i HDSSb-ovi zastupnici, no i oni su redom odbijeni. 'Potrebno je Slavoniji i Baranji pomagati. Ovdje se vidi maćehinski odnos Vlade prema Slavoniji i Baranji', rekao je HDSSB-ov Krešimir Bubalo.