poruka SNV-a

Pupovac odgovorio Milanoviću: Kultura sjećanja uključuje sve žrtve, neovisno o nacionalnosti

09.12.2021 u 18:18

Bionic
Reading

Srpsko narodno vijeće odgovorilo je na izjave predsjednika Republike Milanovića i njegovo prozivanje predsjednika SNV-a Pupovca vezano uz dolaske na komemoracije ubijenim hrvatskim civilima i braniteljima, da kultura sjećanja uključuje sve žrtve, neovisno o njihovoj nacionalnosti.

Reagirajući na današnju izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića kako on ide u Varivode ali da ne vidi "Pupovca i ove moralne kamatare da dolaze na mjesta egzekucije civila koji su, eto, hrvatske nacionalnosti", Srpsko narodno vijeće (SNV) u četvrtak je u priopćenju navelo niz komemorativnih skupova, na kojima je, u suradnji s Documentom - Centrom za suočavanje s prošlošću i Antifašističkom ligom RH-a, u posljednje vrijeme odana počast ubijenim hrvatskim civilima i braniteljima.

"Samo u posljednjih nekoliko mjeseci", dodaje se u priopćenju SNV-a, "Milorad Pupovac i Vesna Terselič , Srpsko narodno vijeće Documenta Zagreb Antifašistička liga RH, zajedno su odali počast ubijenim hrvatskim civilima i braniteljima, i to u Glini kod spomen obilježja u vezi zločina počinjenih nad Hrvatima 1991., i to neposredno prije srpanjske komemoracije povodom 80. godišnjice ustaškog zločina u nekadašnjoj pravoslavnoj crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Glini".

"Tijekom komemoracije ubijenim srpskim civilima u Donjem Skradu pored Karlovca, ubijenim tijekom VRA Oluja, 3. kolovoza 2021. Vesna Terselič, Boris Milošević, Anja Šimpraga i Milorad Pupovac odali su počast i trojici ubijenih hrvatskih branitelja", kažu iz SNV-a.

"Na Ovčari su Milorad Pupovac, Boris Milosevic i Veran Matić, 16. studenoga 2021., položili vijence ubijenim civilima i braniteljima iz Vukovarske bolnice. Srpsko narodno vijeće je 18. prosinca 2014., organizirajući studijsko putovanje u Srebrenicu, položilo vijenac na spomen obilježje žrtvama genocida u Potočarima", stoji u priopćenju.

Podsjetili su i na komemoraciju Aleksandri Zec na Sljemenu, održanu ovaj tjedan, na kojoj je Tatjana Dragičević iz SNV-a u proglasu Antifašističke lige rekla kako je 'Aleksandru iz života otrglo ratno nasilje i učinilo je jednim od simbola djece žrtava rata, kao što su to po svojoj nesreći postali: Goran i Slobodan Čengić iz Ervenika, Dario i Tomislav Jurić iz Kostrića, Danijela Roknić iz Karlovca i mnoga druga djeca'.

I SNV-a kažu da su predstavnice SNV-a Tatjana Dragičević i Anja Šimpraga sudjelovale i na komemoraciju obitelji Čengić 18. siječnja 2021., gdje su podsjetili da su obitelj Čengić - oca Dragu (39), majku Nevenku (32) i njihovu djecu Slobodana (11) i Gorana(5) u siječnju 1992. u Erveniku ubila trojca srpskih vojnika, nakon čega su zapalili kuću i ostale hrvatske kuće u selu.