'da se bolje razumijemo'

Pupovac se oglasio o plakatima na ćirilici, otkrio kakve reakcije očekuje

06.12.2019 u 09:01

Bionic
Reading

Srpsko narodno vijeće započelo je kampanju 'Da se bolje razumijemo' kako bi skinuli stigmu s ćirilice i poslali poruku da to pismo nikoga ne ugrožava, a ona je s predsjedničkim izborima ušla u završnu fazu. Jumbo plakati sa sloganima troje glavnih predsjedničkih kandidata postavljeni su u Zagrebu, Splitu i Rijeci

'Smisao naše ćirilične kampanje razvoj je tolerancije i osjećaja poštivanja razlika, prestanak identificiranja ćirilice s onim što ona nije. Zbog toga smo iskoristili poruke predsjedničkih kandidata da pokažemo da te poruke znače isto i na jednom i drugom pismu, neovisno kako se one pisale, i da ohrabrimo sve ljude srpske nacionalnosti da sudjeluju na ovim izborima, da afirmiraju svoje pravo građanstva koje je antićirilična kampanja sigurno osporavala i potiskivala', objasnio je za Jutarnji list Milorad Pupovac, čelnik SDSS-a i predsjednik Savjeta SNV-a.

Pupovac smatra, kakve god reakcije bile, da će biti pokazatelj zrelosti društva na priznavanje razlika, a posebno pisma.

'I kakve god te reakcije mogle biti, one će biti korisne. Bude li više pozitivnih ili neutralnih, to će biti znak da ćirilica i da građani koji je koriste ili se identificiraju s ćirilicom, stječu sve više prava građanstva. Ako bude više negativnih, ili dovoljan broj, pokazat će se da je potrebno da svi radimo na tome da toga nema, a posebno ključne institucije države kao što su predsjednik ili predsjednica države', komentirao je Pupovac.

Na pitanje hoće li to neki shvatiti kao provokaciju, kaže kako to nije provokacija.

U stožeru Zorana Milanovića komentirali su kako plakate još nisu vidjeli, ali su čuli te da je 'normalno normalno bez obzira na kojem jeziku ili pismu bilo', a iz stožera Kolinde Grabar Kitarović su poručili kako je 'ovo slobodna zemlja te svatko ima pravo pisati i govoriti što želi, ali za to mora imati i odgovornost'.

'Kad Miroslav Škoro pobijedi na predsjedničkim izborima, onda će SNV doista puno bolje razumjeti svoju ulogu u hrvatskom društvu. Ako se dosad i nismo razumjeli, nakon 22. prosinca puno ćemo se bolje razumjeti', rekli su u Škorinu stožeru.