PODJELA KARATA

Pupovac kandidat Kukuriku koalicije za europarlament

12.03.2013 u 09:42

Bionic
Reading

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac vjerojatno će biti kandidat na listi za Europski parlament koju će sastaviti tri stranke Kukuriku koalicije, SDP, HNS i HSU. Pupovac nam je jučer potvrdio da se vode razgovori o tome da se SDSS priključi toj listi i da upravo on bude na njoj

'Mislim da se ti razgovori dobro razvijaju, ali treba pričekati još koji dan. U SDSS-u smatramo da je politički i simbolički važno da imamo svojeg zastupnika u Europskom parlamentu, rekao nam je potpredsjednik SDSS-a. Za razliku od HNS-a koji ne pripada istoj grupaciji europskih stranaka kao SDP, jer jedni su liberali, a drugi socijalisti, Pupovac je po političkom uvjerenju ljevičar, piše Novi list

Stoga je i sada kao promatrač u EP, član socijalističkog kluba. Međutim, potpredsjednik SDSS-a morat će se dobro potruditi da bi 14. travnja bio izabran. Naime, prvih pet mjesta na listi od 12 kandidata predviđeno je za SDP-ovce, a šesto je pripalo HNS-u.

Predsjedništvo SDP-a danas će raspravljati o Pupovcu, ali primarno o kandidatima koji će tu stranku predstavljati na zajedničkoj listi. Zasad se zna da će prvi na listi biti Tonino Picula, ministar vanjskih poslova u Račanovoj vladi koji sada ima status euro promatrača.

To je logično rješenje jer je Picula apsolutno kompetentan i aktivan u međunarodnoj politici. Često je promatrač OESS-a na izborima u drugim zemljama, objasnio je SDP-ov dužnosnik zašto su odlučili da Picula bude na prvom mjestu i na taj se način suprotstavi Dubravki Šuici, potpredsjednici HDZ-a koju će ta stranka vjerojatno staviti za nositeljicu liste.

Među petero prvoplasiranih SDP-ovca bit će i Biljana Borzan, koja je također promatračica u Europskom parlamentu, a još uvijek se ne zna hoće li stranka kandidirati i Ingrid Antičević Marinović. Njoj ogroman teret predstavlja činjenica da je zbog nedavnog istupa u EP na lošem engleskom jeziku, postala predmet ismijavanja u domaćoj javnosti.

Još jedna aktualna promatračica, predsjednica umaškog SDP-a Tanja Vrbat neće biti na europskoj listi zato što stranka nema za nju zamjenu u 9. jedinici u kojoj je izabrana u Sabor. Ada Damjanac je jedini SDP-ovac na listi Kukuriku koalicije u toj jedinici koji trenutačno nema zastupnički mandat, ali ona je zamjena za Zlatka Komadinu koji se ponovno natječe za dužnost župana.

No, to ne znači da Istra neće imati europarlamentarca, neovisno o tome hoće li predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić uspjeti na izborima.

Na jednom od pet prvih mjesta bit će Marino Baldini, SDP-ov načelnik općine Vižinada. Ta mu pozicija praktično jamči ulazak u Europski parlament, a to je važno i u kontekstu aktualne napetosti između SDP-a i IDS-a. SDP je na ovaj način htio poslati poruku da mu je itekako stalo do Istre. Baldini jučer nije želio ništa komentirati, ističući da treba sačekati konačnu odluku o listama.