SRPSKA SLOGA OPTUŽUJE

'Pupovac je dobio novac za kupovinu izbora'

31.01.2011 u 07:19

Bionic
Reading

Koalicija Srpska sloga najavila je da će zatražiti objašnjenja oko dodjele proračunskog novca Srpskom narodnom vijeću, izražavajući sumnju da se time prikriva dodjela novca SNV-u za kupnju izbora za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina

Koalicija podsjeća da je Vlada na zatvorenom dijelu sjednice na teret posebnog dijela proračuna za 2011. odobrila SNV-u 1.350.000 kuna, od čega 1,2 milijuna kuna za razvoj institucija srpske zajednice u Hrvatskoj i 150 tisuća kuna za provođenje zajedničkog programa obnove spomenika u Srbu.

Ako Vlada dodjeljuje 1,2 milijuna kuna za razvoj institucija, javnost mora znati o komu i čemu se radi, što uključuje taj program razvoja, koji su očekivani rezultati i temeljem čega i u kojem roku će se mjeriti uspješnost ostvarenog razvoja, priopćila je večeras Koalicija Srpska sloga.

Posebno je pitanje Vladi, kaže Koalicija, zašto srpske institucije ne razvija na transparentan način i kroz Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina utvrđene institucije. Pitaju i zašto Ministarstvo kulture ne brine o obnovi spomenika već SNV preuzima 'paradržavnu' funkciju u tom pitanju.

Koalicija pritom dovodi u pitanje, kako ističu, vrlo kratko obrazloženje Vlade i najavljuje da će zatražiti dokumentaciju kojom je SNV tražio novac za razvoj.

Koalicija sumnja da se zapravo taj 'razvoj institucija' koristi za prikrivanje dodjele novca poreznih obveznika SNV-u Milorada Pupovca, koji je i potpredsjednik SDSS-a, kako bi kupio izbore za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina.

'Nastavak je to višegodišnje političke korupcije u kojoj Milorad Pupovac prodaje tri zastupnička glasa koja kontrolira za novac... Premijerka i Pupovac nastavljaju dvokorak koji je igrao i Sanader s Pupovcem dodjeljujući mu milijune iz pričuve proračuna bez obrazloženja', priopćila je Koalicija, koja okuplja Demokratsku partiju Srba, Srpsku narodnu stranku, Novu srpsku stranku, tri županijska vijeća srpske nacionalne manjine, Zajednicu Srba u Hrvatskoj i Srpski demokratski forum.