PRIJEM KOD PREDSJEDNICE

'Puno smo postigli, puno je toga pred nama, zajedno ćemo uspjeti'

25.06.2016 u 20:10

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ustvrdila je, obraćajući se u subotu nazočnima na svečanome prijemu u Predsjedničkim dvorima u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, kako smo u proteklih 25 godina puno toga postigli, ali i da je puno izazova pred nama, te da ćemo uspjeti zajedno tako da se okrenemo budućnosti, a ostavimo se rasprava o prošlosti

Svečani prijem u povodu četvrt stoljeća hrvatske državnosti okupio je oko dvije tisuće uzvanika - među kojima su čelnici Sabora i Vlade, predstavnici diplomatskoga zbora te brojni uglednici iz hrvatskoga političkoga, javnoga i kulturnoga života. Uz Dan državnosti prijem su zajednički priredili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner i predsjednik tehničke Vlade Tihomir Orešković.

Predsjednica Republike poručila je svim članovima hrvatskoga društva kako se trebamo "ostaviti rasprava o prošlosti, okrenuti se budućnosti, promijeniti demografsku sliku Hrvatske, učiniti Hrvatsku priovlačnom za sve naše mlade koji danas odlaze tako da ostanu i vraćaju se u Hrvatsku, pokrenuti gospodarski rast i razvoj i postaviti Hrvatsku na mapu svijeta najrazvijeniih zemalja".

Za to, uvjerena je predsjednica, imamo potencijale, samo nam treba hrabrost, vizija i strategija da to zajedno provedemo. Hrvatska predsjednica zahvalila je posebice hrvatskim braniteljima koji su dali živote za hrvatsku domovinu te članovima njihovih obitelji kao i svima koji su pridonijeli njezinu boljitku. Zahvalila je članovima diplomatskoga zbora koji su tijekom 25 godina hrvatske državnosti predano gradili diplomatske veze i tako promicali Hrvatsku u svijetu.

Govor je završila riječima koje je, podsjetila je, izgovorila na inauguraciji i koje će, dodala je, uvijek ponavljati - Vjerujem u te zemljo moja Hrvatska!.

Tehnički premijer Tihomir Orešković također je istaknuo kako smo puno postigli u proteklih 25 godina - oslobodili smo, obranili i obnovili domovinu u natježim uvjetima. Istaknuo je kako je Hrvatska mala demokracija koja ima ogroman potencijal koji smo tek počeli ostvarivati, te da želimo izgraditi modernu i dinamičnu ekonomiju i modernu državu koja se stvarati nove vrijednosti i građanima omogućiti dostojan život.

Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner parafrazirao je riječi američkoga političara Martina Luthera Kinga rekavši kako smo uspjeli ostvariti san o kojemu je sanjao taj poznati političar. Istaknuo je kako je njegova generacija imala san, o slobodnoj demokratskoj Hrvatskoj, dodao je kako Martin Luther King nije doživio da vidi ostvarenje svoga sna, ali smo mi u Hrvatskoj dočekali da naš san postane stvarnost. Zahvalio je svima koji su zaslužni što je taj san generacija i generacija hrvatskoga naroda postao stvarnost.