MINISTRICA DIVJAK

'Puno očekujem od sastanka Posebnog stručnog povjerenstva'

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 04.07.2017 17:01
  • Objavljeno 04.07.2017 u 17:01
Blaženka Divjak

Blaženka Divjak

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u utorak prije početka sastanka Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije kako, kao i cijela javnost, puno očekuje od toga sastanka što se održava u Banskim dvorima

Posebice je istaknula tri teme, među kojima je i da se Akcijski plan za provedbu spomenute strategije mora na toj strategiji i temeljiti jer ju je donio Hrvatski sabor. Kao drugo, rekla je da rad Posebnoga stručnog povjerenstva mora biti otvoren i transparentan i ocijenila kako tek tada možemo njegov rad i procjenjivati.

Treća tema koju je istaknula je činjenica da je za Ministarstvo znanosti i obrazovanja, i njoj osobno kao ministrici, izuzetno važno da Akcijski plan bude donesen u razumnom roku, da bude provediv i da se temelji na Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije. Objasnila je kako je to važno zbog planiranja proračuna i povlačenja europskoga novca.

U tom smislu, zaključila je ministrica Divjak, očekuje i suradnju Posebnoga stručnog povjerenstva.

Uzelac: Nacrt Akcijskog plana odudara od Strategije, to je nedopustivo

Član Posebnoga stručnog povjerenstva Slobodan Uzelac ocijenio je kako nacrt Akcijskog plana o kojemu će se razgovarati i raspravljati na sastanku, odudara od Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije što je, smatra, nedopustivo. Izjavio je kako ne zna tko je autor nacrta Akcijskog plana i podsjetio da je Posebno povjerenstvo do sada održalo 14 sjednica.

Sastanak Posebnog povjerenstva za strategiju  stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije

Sastanak Posebnog povjerenstva za strategiju stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Ocijenio je da je pitanje kakav je stil rada u Povjerenstvu te da ne postoji dovoljno distinkcije između mjera i ciljeva Strategije koja se, dodao je, može i mijenjati ako je to potrebno. Član Povjerenstva Vedran Mornar, koji je u nekim medijima ukazivao na nedostatke nacrta Akcijskoga plana, kratko je izjavio da "ima u torbi pripremljenu ostavku".

Kostović: To je tek nacrt i ništa nije izbačeno iz Strategije

Za člana Posebnoga stručnoga povjerenstva akademika Ivicu Kostovića važno je ukazati na to da je riječ tek o nacrtu Akcijskog plana koji je, podsjetio je, poslan na očitovanje u 56 ustanova.  

Napomenuo je da Akcijski plan donosi Hrvatski sabor, priprema ga Vlada Republike Hrvatske te dodao kako je " sada unaprijed galama, a tri godine se nitko nije bunio što nema Akcijskog plana i to mi je najveći fenomen koji ne mogu objasniti drukčije nego nekim političkim momentima". Sabor će, rekao je, "moći usporediti je li Strategija poštovana i je li Vlada u sklopu svojih kompetencija napravila mjere u okviru Akcijskog plana". Novinarsku primjedbu kako su "neki dijelovi Strategije izbačeni u Akcijskom planu", Kostović je prokomentirao kako su novinare u "tu terminologiju vjerojatno naučili neki članovi".

Ustvrdio je kako "iz Strategije nije ništa izbačeno, već samo nešto nije stavljeno u taj akcijski plan,  dopustimo drugi rječnik nego što govore Budak i Mornar".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!