hrvatska vojska

'Pume' ponovno u svom Varaždinu

20.12.2018 u 11:44

Bionic
Reading

Hrvatska vojska vratila se u Varaždin, u vojarnu u Optujskoj ulici koja od danas nosi naziv 7. gardijske brigade 'Puma', a na svečanosti ulasku u varaždinsku vojarnu pripadnika 2. mehanizirane bojne 'Pume' Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske vojske, sljednika tradicije 7. gardijske brigade, bila je i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović

Svečanost je počela otkrivanjem ploče s novim nazivom vojarne i čitanjem povjesnice brigade. Ploču su otkrili zapovjednici 7. gardijske brigade 'Puma' generali Zdravko Jakop i Željko Dvekar, koji je istaknuo kako neće govoriti o ratnom putu 7. gardijske brigade jer bi to predugo trajalo, kao ni o poslijeratnim postignućima i zadaćama Puma, ali je istaknuo da želi reći nešto što mu leži na srcu.

'Zbog, nazovimo je, neprilagođene politike, svojedobno je 7. gardijska brigada morala napustiti Varaždin, a mi smo s tugom i gorčinom gledali odlazak naših suboraca. Sada su se, zahvaljujući dragom Bogu, razumu i shvaćanju našeg državnog vodstva – našoj predsjednici, Vladi i ministru obrane, 'Pume' konačno vratile u Varaždin, svojoj kući', kazao je Dvekar.

Nakon ulaska pripadnika 2. mehanizirane bojne 'Pume' u vojarnu, kod kapelice sv. Jurja u krugu vojarne, u spomen na 91 poginulog te jednog nestalog pripadnika 7. gardijske brigade, položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Učinili su to i predsjednica Republike Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov.

Svečanost se nastavlja postrojavanjem 2. mehanizirane bojne 'Pume' te prigodnim programom s obraćanjem uzvanika, a Hrvatska je vojska za građane pripremila izložbu naoružanja i vojne opreme. Iz varaždinske je vojarne u Optujskoj ulici Hrvatska vojska otišla prije deset godina, a sada se vratila na temelju odluke aktualne Vlade o povratku vojske u vojarne u Varaždin, Vukovar, Sinj i Ploče.Druga mehanizirane bojne 'Pume' proteklih je godina bila stacionirana u Našicama.

Pripadnici bojne u Varaždin su se vratili sedmodnevnom hodnjom pod nazivom 'Pumin skok 18'. Hodnjom dugom 184 kilometra, u sedam etapa, prisjetili su se poginulih branitelja te operacija koje je 7. gardijska brigada uspješno provela u Domovinskom ratu. 7. gardijska brigada 'Puma' ustrojena je 23. prosinca 1992. godine, a kroz nju je prošlo oko 4.500 pripadnika.

Nakon borbenih djelovanja u Domovinskom ratu, a najviše se pamti po oslobađanju Knina 5. kolovoza 1995., u mirnodopskim je uvjetima bila aktivna do 7. srpnja 2003. kada je formalno ugašena. Tradiciju legendarne brigade nastavlja 2. mehanizirana bojna 'Pume'.