kazna do 500.000 kn

Puljak prozvao HDZ i Vicu Mihanovića za kršenje izborne šutnje i pozvao DIP na akciju: Sankcionirajte ih odmah da ne bi bilo 'prošla baba s kolačima'

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 01.07.2022 11:18
  • Objavljeno 01.07.2022 u 11:18
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos

Kandidat za gradonačelnika Splita Ivica Puljak (Centar) oštro je prozvao HDZ zbog više slučajeva kršenja izborne šutnje prošle nedjelje te pozvao Državno izborno povjerenstvo da ih sankcionira prije 10. srpnja i drugog kruga izbora. Puljak se pozvao na govor HDZ-ova kandidata neposredno nakon glasovanja u nedjelju ujutro, ali i na SMS poruke koje su kružile i u čijem je potpisu stajao 'Vice Mihanović, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a'

'Upozoravamo na kršenje izborne šutnje od strane HDZ-a ne zato da se žalimo, jer se njihovih smicalica ne bojimo, nego da ukažemo kako oni ne poštuju zakone i institucije države. HDZ se postavlja iznad institucija premda su im puna usta države i zakona', rekao je Puljak na konferenciji za novinare.

'Na sam dan izbora njihov stranačko-nadstranačko-nestranački kandidat Zoran Đogaš u svom govoru grubo je prekršio izbornu šutnju kada se osvrtao na program, kritizirao mene kao kandidata i pozivao građane da glasuju za njega i listu HDZ-a. Prema zakonu, takav prekršaj sankcionira se s 10 do 30 tisuća kuna', upozorio je Puljak.

U SMS porukama, koje je pročitao pred novinarima, birače se poziva na glasanje riječima:

'GOHDZSPLIT Dragi prijatelji, molimo Vas da potaknete rodbinu, prijatelje i poznanike na izlazak na izbore. Mala je izlaznost i svaki glas nam je bitan za ove jako važne izbore. Molimo dodatni trud uložiti za uspjeh u gradu Splitu. Unaprijed hvala! Vice Mihanović, predsjednik GO HDZ-a Split.'

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos

'Dakle, HDZ i Vice Mihanović su svjesno i vrlo grubo prekršili izbornu šutnju, a kazna za takvu vrstu prekršaja pravnih osoba iznosi do 500 tisuća kuna. Pozivam Državno izborno povjerenstvo i izborno povjerenstvo u gradu Splitu da sankcioniraju ovakve postupke prije drugog kruga izbora kako ne bi prošli po onoj narodnoj 'prošla baba s kolačima' i kako se oni koji žele kršiti izbornu šutnju ne bi ohrabrili da to i dalje čine. Pozivamo institucije države da prije drugog kruga izbora otkriju i tko stoji iza lažnih profila na društvenim mrežama. Od izuzetne je važnosti da se štite demokracija i sloboda govora i da se počinitelji sankcioniraju prije drugog kruga izbora', dodao je Puljak.

Potvrdio je da je oba slučaja kršenja izborne šutnje prijavio Državnom izbornom povjerenstvu.

Konferencija Ivice Puljka o kršenju izborne šutnje

Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos

Kako se jedan član HDZ-a ovog tjedna požalio da ga je na izbornom mjestu 'verbalno napala članica i aktivistica stranke Centar', kandidat za gradonačelnika odgovorio je i na te prozivke:

'To je tipično ponašanje HDZ-a: oni na biračkim mjestima provjeravaju popise i potom zivkaju svoje članove da izađu glasovati, a kada ih se upozori da to ne smiju činiti, onda izvrću argumente i optužuju druge', tvrdi Puljak.

Izjavio je kako se nada da do kraja kampanje više neće biti niskih udaraca, te najavio da će se zajedno sa svojim zamjenicima odazvati svim pozivima na sučeljavanje tijekom idućeg tjedna.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!