ZBOG SANACIJE MARJANA

Puljak podnijela još jednu kaznenu prijavu protiv Opare i pita: Gdje je nestalo 2,15 milijuna kuna iz proračuna?

05.02.2020 u 10:13

Bionic
Reading

Zbog navodno spornih postupaka oko sanacije park šume Marjan, na prvu godišnjicu službenog proglašenja opasnosti od elementarne nepogode stranka Pametno Marijane Puljak podnijela je već treću kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare

U ovom slučaju u Pametnom sumnjaju u nenamjensko trošenje javnog novca prilikom uklanjanja drvne mase s Marjana.

'Gradonačelnik ne posustaje u svojim namjerama da opustoši park šumu i gradski proračun. Gdje je nestalo 2,15 milijuna kuna proračunskog novca prilikom uklanjanja drvne mase? Služi li pojedincima park šuma za zamračivanje dijela financijskih sredstava koja pripadaju građanima? Zašto se ne žele srediti vlasnički odnosi unutar park šume - samo su neka od pitanja na koje bi Opara trebao dati odgovor dok u isto vrijeme šuma rapidno propada', izjavila je predsjednica Pametnog Marijana Puljak.

U ovoj stranci tvrde da je, prema javno dostupnim dokumentima, gradonačelnik Opara prekoračio svoje ovlasti te mimo Gradskog vijeća grada Splita donosio odluke koje opterećuju proračun iznosom većim od milijun kuna. Proračunom Grada Splita je za 2019. godinu bilo predviđeno dva milijuna kuna za sanaciju Park šume Marjan, a do dizanja njihove prve kaznene prijave u srpnju prošle godine, na sanaciju je potrošeno znatno više, blizu sedam milijuna kuna, premda gradonačelnik ne može samostalno odlučiti o isplati od preko milijun kuna.

Opara se, upozoravaju, oglušio i na mjere koje je donio Hrvatski šumarski institut u veljači 2018. po pitanju suzbijanja nametnika potkornjaka, čime je omogućio širenje štetnika u Park šumi Marjan. Mjere su se počele provoditi tek u veljači 2019. godine, a takvo postupanje rezultiralo je drugom kaznenom prijavom u ovih godinu dana. Posljednja, najnovija, odnosi se na sumnje u nenamjensko trošenje javnog novca.