rasprava o javnoj nabavi

Puljak o uhićenju Dovčer: Kada vidite aferu, iza nje stoji neki član HDZ-a

21.09.2022 u 19:01

Bionic
Reading

Dio saborske oporbe iskoristio je u srijedu raspravu o izmjenama Zakona o javnoj nabavi kako bi apostrofirao problem korupcije u toj nabavi, ali i prozvao HDZ zbog raširenosti korupcije na svim razinama, spominjao je i jutrošnje uhićenje voditeljice HAMAG BICRO-a

Godišnje se u Hrvatskoj na javnu nabavu potroši oko 50 milijardi kuna, a to je jako puno novca i prilike za korupciju, i to "prilike kojoj mnogi HDZ-ovci i HDZ-ovke teško odolijevaju", ustvrdila je Ivana Kekin (ZLB).

O tzv. muljanju na javnoj nabavi čitamo barem na tjednoj razini, kazala je, referirajući se na jutrošnje uhićenje voditeljice HAMAG BICRO-a zbog sumnje da je sudjelovala u namještanju natječaja vrijednog milijun kuna.

Puljak: Kada vidite aferu, iza nje stoji neki član HDZ-a

„Svaki dan skandal jedan, kad god vidite neku aferu iza nje stoji neki član HDZ“, dodala je Marijana Puljak (Centar) napominjući kako je Magdalena Dovčer uhićena po nalogu ureda europskog javnog tužitelja.

"Morali bismo platiti misu za zdravlje tog tužitelja, jer radi čistke u našem sustavu", kazala je Puljak, napominjući kako je Dovčer bila članica HDZ-a.

Upitala se pritom i hoće li HDZ izbaciti i Vilija Beroša, ustvrdivši da se korupcijske afere "vežu i uz njegovo ime".

Obje zastupnice drže da je hrvatski pravni okvir za javnu nabavu u načelu dobar, ali dodaju da nema zakona koji može spriječiti korupciju na razini koja se događa.

  • +4
Uhićena Magdalena Dovečer Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

 Kroz taj okvir „promigolje“ pogodovanja, zlouporabe, korupcija, rekla je Kekin.

 I Zvonimir Troskot (Most) kritičan je spram praksi u javnoj nabavi.

 Nije, kaže, osobita nepoznanica za prosječne građane da se kod nas značajan broj ugovora javnih nabava dizajnira prema zahtjevima unaprijed odabranih ponuđača. „Ono što je krajnje pogubno po gospodarski razvoj je činjenica da se na taj način rade i odabiri tehnoloških rješenja koji uništavaju gospodarsku i razvojnu komponentu nacionalnog gospodarstva“, naglasio je.

DEKOM žalbu rješava u roku 12 do 13 dana

HDZ-ovi zastupnici hvale ponuđene zakonske izmjene čiji je cilj spriječiti nepotrebne žalbe u postupcima javne nabave, ali i ubrzati proceduru odgovaranja na te žalbe.

Pozdravljaju najavu da će se ubuduće žalbe podnositi samo sustavom e-Žalba.

Sada je e-Žalba jedna od mogućnosti žalitelja, ali nije obvezna, rekla je Vladina predstavnica Nataša Mikuš Žigman, ističući kako iz godine u godinu raste broj žalbi izraženih elektroničkim putem. U 2020. godini 54 posto žalbi bilo je izjavljeno putem tog sustava, lani  63 posto.  

 Izmjene su nužne, jer se u praksi mnogo toga „štopalo“ iz razloga koji su bili bizarni, kazao je Kruno Katičić (HDZ).

 Koliko traje žalbeni postupak, koliko ugovora u javnoj nabavi potpisuju i kasnije radove izvode mala i srednja poduzeća, a koliko velike tvrtke, zanimalo je HDZ-ove Žarka Tušeka i Branku Juričev Martinčev?

 Od trenutka kompletiranja predmeta, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave žalbu rješava u roku 12 do 13 dana, udio malih i srednjih poduzeća koji sudjeluju u postupcima javne nabave povećan je za 27 posto, sada je na razini od 46 posto ukupnih ponuda, odgovorila je Mikuš Žigman.

 Naglasila je i kako je za gotovo 50 posto povećan broj ugovora koji se odnose na zelenu javnu nabavu. To su vrlo su pozitivni trendovi, dodala je.