slobodan govor

Puljak: Kakvu poruku premijer šalje izjavom o obrazovanju ministra?

21.11.2023 u 10:49

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Marijana Puljak (Klub Centra, GLAS-a i Stranke s imenom i prezimenom) upitala je u utorak kakvu to poruku šalje premijer Andrej Plenković kada kaže da stupanj obrazovanja nije važan za poziciju ministra

Kakve vrijednosti on promovira u našem društvu, upitala je Puljak u slobodnom govoru u Saboru.

Plenković je u ponedjeljka na novinarsko pitanje o ministru obrane Ivanu Anušiću, odnosno je li stupanj obrazovanja nužan za obavljanje ministarskog posla poručio da nije i da je "politika ogledalo društva".

Puljak je ocijenila da te riječi ne samo da su šokantne nego i simptomatične za dublji problem, nedostatak poštovanja prema obrazovanju i znanosti u našoj političkoj kulturi.

Kako možemo očekivati prosperitet u zemlji gdje je plagiranje doktorata postalo norma, gdje akademska poštenost nije cijenjena niti očekivana, kako možemo težiti izvrsnosti kada se intelektualni rad i trud ne cijeni, kakva se poruka šalje mladima, upitala je zastupnica Centra.

Marijana Balić (Klub HDZ-a) osvrnula se na obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i poručila da su u Koloni sjećanja neki zaboravili zašto su tamo te ponašanjem narušavali dostojanstvo koje žrtve zaslužuju, dok su majke, žene i djeca poginulih i nestalih samo htjeli tišinu i pijetet.

"Taj tihi glas žrtve nažalost nisu čuli pojedinci", rekla je Balić i pozvala da se do iduće godine poslušaju glasovi onih koji traže nestale te u Kolonu sjećanja dođe dostojanstveno.