godina nakon potresa

[VIDEO] Puljak i Orešković: Zakon o obnovi je neprovediv

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 23.03.2021 15:41
  • Objavljeno 23.03.2021 u 15:37
Marijana Puljak i Dalija Orešković

Marijana Puljak i Dalija Orešković

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Zastupnice Centra Marijana Puljak i Dalija Orešković komentirale su u utorak situaciju u Zagrebu godinu dana nakon potresa, ocijenivši da je Zakon o obnovi neprovediv u praksi, a problem se mogao riješiti kroz postojeće zakone i fondove.

"Godinu dana je prošlo, to je dovoljno vremena za zaključak da je država dio problema, a ljudi rješenje. Jedan građanin je jučer kazao da je pripremio svu potrebnu dokumentaciju za obnovu, koja možda čak nije dovoljna, a ona teži šest kilograma", istaknula je Puljak na konferenciji za novinare dok je Orešković kraj nje držala hrpu papira upravo te težine.

"Dvije opcije koje su najzaslužnije što imamo Zakon o obnovi, koji je u praksi neprovediv, po anketama o izborima u Zagrebu imaju vrlo veliku podršku građana, a jedna od njih će najvjerojatnije i voditi Zagreb. Mi smo bile među rijetkima koje su glasale protiv ovakvog zakona i godinu dana nakon potresa nije nam drago reći da smo bile u pravu", kaže Puljak.

Poručila je kako one nikad neće predlagati megalomanska rješenja samo da na populistički način dobiju potporu građana i ustvrdila da se sve moglo riješiti kroz postojeće zakone i fondove.

Marijana Puljak i Dalija Orešković o obnovi Zagreba nakon potresa

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Vidjeli smo krizu kao priliku za bolju budućnost, mogli smo iz potresa izaći kao bolja država, trebali smo iskoristiti pritisak za obnovom da razgovaramo o tome što sve želimo od našeg glavnog grada, kakvu budućnost želimo 2030. godine. Možda bi putem obnove naučili da nije uvijek država najbolji odgovor na svaki problem, rekla je Puljak.

Zakon o obnovi ne donosi obnovu

Orešković kaže kako osnovni problem nije potrebna ogromna količina dokumentacije, nego "ruganje državne i gradske vlasti".

"Pri tom ne mislim samo na ružnu izjavu ministra, koji je građaninu koji je podnio ovakvu količinu dokumentacije rekao 'evo, vi ste dokaz da se to može'. Ruganje proizlazi iz činjenice da Zakon o obnovi ne donosi obnovu. Nakon godinu dana to se jasno vidi", rekla je.

Orešković ističe da grad prilikom obnove treba pripremiti za nadolazeće stoljeće, a ne ga ostaviti mumificiranog u zapuštenom stanju kakav je danas.

"Oni koji danas populistički obilaze kvartove, nude rješenja koja neće biti provediva u praksi. Čak da je obnova i krenula, a nije ni prva lopata zakopana, dobili bismo grad koji nakon obnove izgleda potpuno jednako kao i sada".

Pitanje obnove Zagreba ne tiče se samo građana koji su ostali bez svojih domova. Zbog velike količine javnih sredstava koja se u obnovu ulažu i činjenice da je Zagreb glavni grad Hrvatske, obnova se tiče svih nas, poručila je.

U vezi odluke Ustavnog suda o ustavnosti Zakona o sudovima, Orešković očekuje da će Ustavni sud reći kako nema govora o tome da je aktualni Zakon o sudovima u nesuglasju s Ustavom.

"Problem je u tome što se predsjednik države i vladajući svađaju čije je pravosuđe. Sve se svodi na to tko je taj koji postavlja svog čovjeka na čelo sudbene vlasti", smatra Orešković.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!