POSTUPAK MIRENJA

Pula: Veće plaće u gradskim vrtićima i u Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda

22.12.2023 u 16:23

Bionic
Reading

Nakon postupka mirenja koje je pokrenuo Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD), postignut je dogovor oko povećanja plaća u sva tri gradska vrtića, kao i u Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda

To znači da će se od siječnja 2024. radnicima pulskih gradskih vrtića s najnižom plaćom izvršiti korekcija kako bi se uskladila s minimalnom plaćom u Hrvatskoj. Za djelatnike više stručne spreme dogovoren je rast plaća ukupno 12 posto, a dogovoreno je i povećanje osnovice za obračun plaće za sve djelatnike od šest posto, izvijestili su iz pulske Gradske uprave.

Nakon prvog kvartala 2024. dogovoren je nastavak razgovora o mogućim dodatnim povećanjima.

Takav je dogovor postignut nakon tri sastanka predstavnika Grada Pule i drugih osnivača Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda s predstavnicima Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SKID).

„Drago mi je da smo zajedno uspjeli u pregovorima i da iduće godine nastavljamo s daljnjim razgovorima, ovisno o punjenju proračuna. Mogu izraziti zadovoljstvo što je na razini Grada i javnih ustanova u dvije i po godine osnovica plaća rasla 17 posto, a izmjenom osnovica za 2024. rast je 24 posto. Bruto plaća odgojitelja narasla je u ovom razdoblju 28 posto", rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Time smo, istaknuo je, pokazali socijalnu osjetljivost jer to doista nisu male brojke. Naravno, kaže, moramo paziti i na proračun te se nadam da ćemo iduće godine u tom dijelu imati podršku naših vijećnica i vijećnika. "Kao Grad pokrenut ćemo inicijativu prema Udruzi gradova i Vladi RH da se plaće odgojitelja i učitelja izjednače“, najavio je Zoričić.

Daljnji razgovori na proljeće

Rajko Kutlača u ime Sindikata Istre i Kvarnera iskazao je zadovoljstvo što je postignut dogovor za stolom.

„Time nije riješeno zaostajanje plaća radnika ustanova - prvenstveno dječjih vrtića i Dnevnog centra za rehabilitaciju - za društvenim kretanjima, međutim, zaostajanje nije nastalo od jučer i sasvim sigurno je teško da se ono može anulirati jednim korakom. Već sama činjenica da smo pokazali razumijevanje problema je dobar smjer da će se ići prema njegovom rješavanju", istaknuo je Kutlača.

Dodao je da je osnovni smjer Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, koji zastupa radnike tih ustanova u rješavanja problema, izjednačavanje plaća u predškolskom odgoju s plaćama u osnovnim školama prvenstveno gledajući usporedive poslove.

"Zadovoljni smo što je i osnivač naših ustanova višekratno iskazao razumijevanja za taj cilj i spremnost da se ide prema njemu, ali isto tako ne možemo ne vidjeti probleme koji stoje na njegovom brzom ostvarenju", naglasio je voditelj pulskog ureda SIKD Rajko Kutlača.

Izrazio je zadovoljstvo dogovorom i što se daljnji razgovori nastavljaju već na proljeće.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Ivana Sokolov podsjetila je da je od 1. srpnja ove godine povećana osnovica za obračun plaće od 6 posto te je uveden dodatak u visini 30 posto kada radnici koji obavljaju tehničke poslove i poslove pripreme i raspodjele hrane u redovnom radnom vremenu, iznimno, uz svoje poslove, obavljaju i istovrsne poslove nenazočnog radnika, osigurana su sredstva za troškove neoporezivog paušalnog dodatka za topli obrok od tri eura po danu, do maksimalnog iznosa od 66,37 eura mjesečno po radniku.