podizanje poreza

Možemo!: Grad Pula potvrđuje da zaslužuje atribut grada slučaja

27.10.2023 u 18:46

Bionic
Reading

Članovi Možemo! Pula Dušica Radojčić i Noel Mirković u petak su upozorili na istovremeno značajno podizanje čak pet gradskih poreza i naknada te ustvrdili kako će "ovim odlukama Grad Pula potvrditi da zaslužuje atribut grada slučaja".

"Na javnom savjetovanju nalazi se niz odluka Grada Pule kojima se povećavaju porezi i druge naknade - od Odluka o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak, kojom se stopa poreza na dohodak povećava s 20 na 22 posto do Odluke o visini paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu, kojom se porez s 40 podiže na 199 eura po krevetu", istaknuli su članovi pulskog Možemo! na konferenciji za novinare.

U prilog tomu spomenuli su i Odluku o vrijednosti boda komunalne naknade, kojom se vrijednost boda za obračun komunalne naknade s 0,8 eura podiže na 1,10 eura po četvornom metru i Odluku o lokalnim porezima Grada Pule kojom se porez na kuće za odmor uvećava s 1,6 na 5 eura.

Opravdanje za podizanje iznosa poreza, smatraju oni, Grad nalazi u potrebi kompenzacije gubitka od prireza porezu na dohodak.

Vlada je, naime, paketom porezne reforme ukinula prirez na dohodak, čime se smanjio jedan od važnih prihoda jedinica lokalne samouprave.

Radojčić je podsjetila kako je Možemo! prije petnaestak dana održao konferenciju za novinare na kojoj je upozorio na lošije punjenje gradskog proračuna, zbog, kaže, različitih propusta u upravljanju, na jako lošu realizaciju kapitalnih projekata zbog stalnih promjena pročelnika i odlaska velikog broja iskusnih zaposlenika.

"Upozorili smo da se povećanje poreza treba predložiti tek nakon što se realno numerički procijeni gubitak. Analiza ukupne slike stanja odnosno eventualnog gubitka mora biti polazišna točka, no u obrazloženjima predmetnih odluka i javnim istupima gradonačelnika Filipa Zoričića, ne nalazimo podatke i njihovu analizu nego samo nepotkrijepljene paušalne izjave i istovremeno povećanje čak pet poreza", napomenula je Dušica Radojčić.

Dodala je kako vlastitu nesposobnost pulski gradonačelnik Zoričić želi nadoknaditi posežući u džep građana i poduzetnika.

"Iz podataka koje dajemo, jasno je da većina povećanja nema opravdanje u gubitku prireza porezu na dohodak. Gradonačelnik očekuje da mu vjerujemo na riječ. Problem je što njegova riječ, pokazalo se, ne znači ništa", poručio je Noel Mirković koji je pozvao građane Pule da se uključe u savjetovanje i komentiraju predložene odluke.