SOBOL ZA TPORTAL

'Pukla bih da nisam prijavila Željka Glasnovića DORH-u'

04.03.2017 u 05:37

Bionic
Reading

Psihologinja Gordana Sobol učlanila se u SDP daleke 1990. i gradila stranku s njezinim prvim predsjednikom Ivicom Račanom. Od 1990. do danas, svjedočila je svim stranačkim previranjima te je posvećenim djelovanjem u čak pet saziva Sabora i razboritim javnim nastupima ostala na braniku ugleda stranke. Nakon izbornog debakla i odlaska bivšeg premijera Zorana Milanovića s čela stranke, kandidirala se za predsjednicu SDP-a. Unatoč svim kvalifikacijama, zasad nije dobila personaliziranu podršku ljudi iz vrha SDP-a, koji su se već svrstali uz Ranka Ostojića, Tonina Piculu, Davora Bernardića ili Orsata Miljenića

Gordana Sobol bila je članica prvog Predsjedništva i predsjednica Glavnog odbora SDP-a, regionalna povjerenica za Primorje i Gorski kotar, glavna tajnica stranke te članica Glavnog odbora od 2012. do 2016. Dio svog prvog saborskog mandata, od 2002. do 2003. bila je i ministrica u Vladi, na čelu Ureda premijera, a trenutno je predsjednica Foruma žena SDP-a.

Zašto ste se odlučili kandidirati za predsjednicu SDP-a, koje su vaše programatske odrednice?

Vrlo sam realna i svjesna da se SDP nalazi na prekretnici. Nismo na dnu, kako neki kažu ili bi htjeli, ali zaokret treba napraviti, i unutar same stranke, ali i prema van. Vlastiti članovi izgubili su povjerenje u stranku, to se najbolje vidjelo na prošlim parlamentarnim izborima i nema većeg alarma od toga. Malodušnost i nezainteresiranost, podijeljenost, interesne skupine, politika 'ja tebi - ti meni', 'šalabahter demokracija', i to na svim razinama, uzela je svoj danak, nažalost, kroz više godina. I to se neće moći riješiti u mjesec dana, vjerujte, nema nitko čarobni štapić, ali mi to bavljenje samim sobom moramo proći. U stranci se problemi više ne smiju gurati pod tepih.

Ja imam energije, iskustva, politički kapital, znam slušati, uvažavati i surađivati. Nisi lider ako sve vodiš u svom smjeru, lider si ako prepoznaješ raspoloženje i opredjeljenje članstva i onda vodiš u tom smjeru. Kao glavna tajnica sa suradnicima sam dizala i gradila stranku od samog dna. Danas želim pomoći stranci i provesti, s jedne strane, statutarne promjene koje će u prvi plan staviti naše članove i njihov utjecaj, kako na kadrovsku politiku unutar stranke, liste na svim razinama tako i na program, na politike koje stvaramo i zastupamo i s njima izlazimo i testiramo ih pred građanima.

Jeste li već odredili prioritete?

U kom smjeru će sve te promjene ići, konačnu riječ imat će naši članovi, rasprava o njima tek predstoji, ali ono od čega nema odstupanja, to je paritet u odlučivanju, konačna primjena rodnih kvota na listama prema zip sustavu. U stranku ću vratiti aktivizam, mi kao stranka moramo se glasno i snažno oglasiti i odrediti prema raznim pojavama u društvu, organizirati akcije, približiti se građanima, izaći iz vlastitih ureda, ne može to biti briga samo naših foruma. I hajdemo vidjeti koje su to i kakve naše politike - o njima treba raspravljati unutar stranke, tu je ogroman prostor za naše članstvo, kroz savjete, ad hoc radne grupe, ali i s građanima, simpatizerima, ukrstiti mišljenja i argumente, izbrusiti stavove za okruglim stolovima, stručnim skupovima… svega toga sada nema ili ima puno premalo, i to na svim razinama.

Zasad niste dobili javnu podršku utjecajnih SDP-ovaca ili veterana stranke, za razliku od Picule, Ostojića, Miljenića i Bernardića. Kao predsjednica Foruma žena SDP-a, računate li prvenstveno na glasove SDP-ovki?

E pa vidite, nije li tu nešto čudno? Svi kolege dobili su podrške manje ili više viđenih i utjecajnih članova SDP-a, a ja, kao uostalom i druge dvije kandidatkinje, baš ni od koga. Iza mene sada ne trebaju stati moji kolege s funkcijama. Okrenuta sam prema članovima i članicama SDP-a i pozivam ih da oni sami, ne netko umjesto njih i za njih odluči unaprijed kome će dati svoje povjerenje. Pozivam ih da baš sada, kada je teško i kada jesmo na prekretnici, da izađu na izbore i daju svoj glas za onog kandidata ili kandidatkinju koja zadobije njihovo povjerenje. A za to im nije potreban ni tutor niti tzv. lider niti šalabahter! I, ne, naravno da ne računam samo na glasove SDP-ovki, to je potpuno pogrešno očekivanje i shvaćanje uloge Foruma, ali računam na to da će se prilikom glasanja rukovoditi i time koliko je tko od kandidata i kandidatkinja dosljedan u zalaganju za izgradnju društva ravnopravnih muškaraca i žena. Svakodnevno, a ne samo marginalno i prigodno.

Kao 5. na listi Narodne koalicije u II. izbornoj jedinici, ostali ste bez saborskog mandata, čime je izgubljeno još jedno žensko mjesto u sabornici. Je li Vam i to bio motiv da krenete u utrku za predsjednicu stranke?

Jedan od motiva bio mi je da se čuje i glas nas žena iz stranke, ima nas 37 posto u članstvu. Najaktivniji smo dio stranke, radimo, obrazujemo se, natječemo se u kreiranju projekata. I stalno nekog podupiremo i iza nekog stojimo. Mislim da je ovo vrijeme u kojem sam naprosto morala iskoračiti i pokazati da nas ima, da znamo, možemo i hoćemo i da bianco podršku više ne dajem nikome. Eto, probudio se i inat u meni, ženski i SDP-ovski! A nadam se da time potičem i druge moje kolegice da se i same kandidiraju za neke od funkcija u stranci.

Smatrate li i Vi da Miljenić nema odgovarajući staž u SDP-u, da će Ostojiću fama Milanovićeva čovjeka biti uteg i da je Picula diskvalificiran jer neće biti stalno u Zagrebu? 

To pitanje ide prema mojim konkurentima, svaki od njih nosi pojedine karakteristike ili izjave koje ih mogu i opterećivati u ovoj kampanji. Stoga, hajde da prosudbu o tome što je kome bila prednost, a što nedostatak ostavimo našem članstvu da odluči na izborima.

Dugo ste i intenzivno surađivali s Ivicom Račanom, što ste od njega naučili?

Bio je staložen, strpljiv i spreman na beskrajno duge razgovore, znao je slušati… Kada smo mislili da smo na dnu dna, znao je reći – a ne, pokucaj na to dno i pažljivo osluškuj, čut ćeš glasove ispod. Htio nam je reći – nema mjesta očaju, nema te situacije iz koje ne možemo naći izlaz, samo strpljivo i polako i doći ćeš do rješenja.

Ako ne ostvarite uspjeh na stranačkim izborima, kako vidite svoju daljnju karijeru, političku i profesionalnu?

Zavisno od rezultata, odlučit ću hoću li aktivirati svoju kandidaturu za članicu predsjedništva ili potpredsjednicu. U svakom slučaju, moja funkcija predsjednice Foruma žena traje još otprilike godinu i pol, članica sam Upravnog odbora Regionalnog ženskog lobija u kojem se želim i više angažirati. A ostalo, tko zna, znam samo da i u mirovini neću moći mirovati.

O Željku Glasnoviću, Obiteljskom zakonu i Aleksandri Kolarić

Prijavili ste zastupnika Željka Glasnovića DORH-u zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju, što se moglo doživjeti i kao Vaš predizborni potez. Vjerujete li da će DORH nešto uistinu poduzeti po tom pitanju?

Tko to doživljava kao moj predizborni potez? Oni koji se toga nisu dosjetili ili nisu imali hrabrosti? Mada ne znam zašto bi se to uopće trebalo nazvati hrabrošću, ali, iskreno, ja bih jednostavno pukla da to nisam učinila! Slušala sam njegove eskapade u Saboru, ali ovo što je učinio tom svojom objavom za mene je nedopustivo od strane bilo koga, a kamoli jednog saborskog zastupnika. A od DORH-a jedino očekujem da prijavu uzmu u obradu i da obavijeste javnost što su utvrdili.

S obzirom na Vaše iskustvo u području zaštite ženskih ljudskih prava, što mislite o tezama za novi Obiteljski zakon?

Rekla bih – dobro je da su samo teze jer su očito u dijelu tako loše pripremljene da ih ne znaju tumačiti ni oni koji su ih pripremali. Ne znam čemu brzaju, Vlada, odnosno ministrica koja je dobila otkaz ne bi se ovim zakonom uopće trebala baviti! Zabrinjava način na koji se pristupa ostvarivanju prava partnera iz izvanbračnih zajednica, kao i prijedlog kojim nam pokušavaju uvesti predbračno savjetovanje? Pa neka mi kažu gdje toga ima? Odluka o braku privatna je stvar i nekakvo predbračno savjetovanje propisano zakonom pokušaj je zadiranja u nečiju privatnost.

Smatrate li da bi Aleksandri Kolarić trebalo dopustiti povratak u SDP? Jeste li na nju mislili kada ste u siječnju, komentirajući kritike na račun Zorana Milanovića, rekli da neki vrlo eksponirani bivši članovi SDP-a, kada su bili članovi organa stranke, nisu progovorili ni riječ?

Da, mislila sam na nju, i to sam i nedavno ponovila. Aleksandra Kolarić, kao i svaki bivši član ili članica, za povratak u stranku treba poštovati Statut, dok je takav na snazi, i proceduru koju on propisuje. I to je sve što se o ovoj temi treba reći.