kvar

Pukao magistralni cjevovod, ugrožena opskrba Siska pitkom vodom

22.10.2020 u 18:30

Bionic
Reading

Zbog puknuća i tehnički vrlo složenog popravka glavnoga magistralnog cjevovoda koji Sisak opskrbljuje vodom iz vodocrpilišta u Petrinji, dijelovi grada na desnoj obali Kupe, uključujući i Opću bolnicu, dva su dana bez pitke vode

U srijedu navečer opskrba pitkom vodom je uspostavljena, ali je jutros vode ponovno nestalo. Tijekom dana opskrba se normalizirala, ali je iz Sisačkog vodovoda najavljeno kako kvar nije trajno popravljen.

Kako stoji u priopćenju gradskoga trgovačkog društva, puknuće se dogodilo na teško pristupačnom mjestu, što je zahtijevalo angažman mnogih drugih službi. Iz Sisačkog vodovoda posebno su zahvalili vatrogasnim postrojbama Siska i Petrinje koje su svojim cisternama građane opskrbljivale vodom.

Građani su obaviješteni kako će se radovi nastaviti sljedećih dana, ali će se rekonstrukcija obavljati isključivo noću, kada može biti teškoća u opskrbi vodom, posebice na višim dijelovima grada i višim katovima stambenih zgrada.

Na kraju priopćenja stoji kako će to što se dogodilo uvjeriti sve koliko je važno poduprijeti projekt izgradnje alternativnog cjevovoda od Petrinje preko Bresta, Vurota i Drenčine do Odranskog mosta te rezervnih spojeva na petrinjski i kostajnički vodoopskrbni cjevovod u Graberju i Vedrom Polju. 

To je prvi slučaj nakon pedesetak godina da su dijelovi grada ostali bez vode. Čak i tijekom Domovinskog rata, kad je Sisak često bio granatiran, vodoopskrba nije zakazala zbog korištenja alternativnoga vodozahvata Kopa na rijeci Kupi u Sisku te vodotornja na Viktorovcu.

Nakon rata to je postrojenje, koje je za rata spasilo Sisak, nebrigom potpuno uništeno i pokradeno, tako da bi trajno rješenje, kako se ističe, mogla biti izgradnja novoga dobavnog pravca.